روستای لافت یکی از جاذبه‌های گردشگری و جاهای دیدنی جزیره قشم است که پیشینه‌‌ای تاریخی به بلندای حضور اولین انسان در جزیره دارد. این پیشینه تاریخی نشان‌دهنده قدمت جزیره است و در بخشی از مقاله به بررسی آن می‌پردازیم. بندر لافت زمانی محل پهلو گرفتن کشتی‌های باربری بوده که از هند و کشورهای آفریقایی می‌آمدند و داستان‌های زیادی برای گفتن دارد. اگر برای سفر به جزیره قشم برنامه‌ریزی می‌کنید بازدید از لافت را نیز در برنامه خود قرار دهید چون قرار است با عجایب این روستا شگفت‌زده شوید.


لافت قشم کجاست؟


روستای لافت در بخش شرقی جنگل حرا و شمال غربی جزیره قشم قرار گرفته است. این روستای قدیمی، تاریخی جذاب با جاذبه‌های گردشگری فراوان دارد که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.


فاصله لافت تا قشم


روستای لافت در شمال غربی جزیره قشم و قسمت شرقی جنگل‌های حرا قرار دارد . از شهر قشم 60 کیلومتر فاصله دارد. قدمت این روستای بندری از جزیره قشم بیشتر است و برای سال‌های زیادی، مرکز جزیره‌ی قشم بوده است.


مسیر دسترسی به لافت


برای اینکه خود را به روستای لافت قشم برسانید دو راه دارید: یکی از این راه‌ها این است که ابتدا خود را به شهر قشم برسانید و با خودرو شخصی یا تاکسی با گذر از جاده شمالی پس از 60 کیلومتر رانندگی خود را به لافت برسانید. این راه حدود 45 دقیقه تا یک ساعت زمان می‌برد. راه بعدی از بندرعباس است: می‌توانید به کمک لندیگراف ماشین خود را به بندر برسانید و سپس وارد لافت شوید. این قسکت از جزیره فاصله کوتاهی به اندازه 5-6 دقیقه تا بندر دارد.


اگر راهی سفر به قشم هستید و ترجیح می‌دهید در هتل ساکن شوید، ما بهترین هتل های قشم از هر نظر را در مجله جاباما بررسی کرده‌ایم.


روستای لافت قشم

پیشینه تاریخی روستای لافت قشم


روستای لافت، یکی از روستاهای بندری است که در بخش مرکزی جزیره قشم واقع شده است. پیشینه تاریخی این روستا به هزاره اول پیش از میلاد مسیح برمی‌گردد. روستای لافت در اصل اولین اقامتگاه انسان‌ در جزیره‌ قشم بوده اما تاکنون منبع خاصی برای اثبات آن بدست نیامده است. مردمان این روستا در گذشته با لنج‌های خود با کشورهای همسایه و کشورهایی چون هند و قاره آفریقا، تجارت می‌کردند. جالب است بدانید که ریش‌سفیدان روستای لافت با زبان‌های هندی، عربی، انگلیسی و ... آشنا هستند و خانواده‌های بسیاری از بندر لافت قشم به دلیل ازدواج با مردم کشور هند، خواهران و برادرانی در این کشور دارند.


معماری روستای لافت


وجود آب یکی از دلایل تجمع سکونتگاه‌های بشر از گذشته تا به حال بوده است. این روستای بندری هم به دلیل هم جواری با آب  از هزاران سال پیش وجود داشته است و حالا ساختاری خطی  و در امتداد ساحل دارد به گونه‌ای که همه ساختمان‌ها رو به ساحل دارند. بافت روستا ساختار قدیمی ود را حفظ کرده است و یکی از دلایل آن مرمت شدن هز چند سال یک بار این بناها به کمک روش‌هاس سنتی است.



معماری روستای لافت

پس از ورود به بافت سنتی و قدیمی این روستا، وجود بادگیرهای متنوع که از گذشته تا به حال برای استفاده از نسیم دریا و خنک سازی فضای زندگی مزین کننده خانه‌ها و ساختمان‌های این روستا بوده است بیشتر از هر چیز چشمان شما را به خود خیره می‌کند. شاید برای شماهم مثل خیلی‌های دیگر بادگیر یادآور کویر باشد، اما باید به شما بگویم که این سازه که ایده‌ای بکر برای خنک سازی محیط بوده است، هرچند با شکل و ظاهری متفاوت اما در سرتا سر اقیلم گرم ایران در زمان خودش کاربرد فراوان داشته است.


خانه‌های بومی این روستا که اکثرا به صورت حیاط مرکزی ساخته شده‌اند به همراه بادگیرهای چند طرفه‌شان، بسته به اندازه خانه‌ها و وضعیت مالی صاحبان آن‌ها، فرم و تزئینات متفاوتی دارند. بافت این خانه‌ها و کوچه‌های باریکی که آن‌ها را از هم جدا می‌کنند کاملا ارگانیک است و به کمک سایه‌‌ای که ایجاد می‌کنند شرایط محیطی برای افرادی که از کوچه‌ها می‌گذرند مساعدتر می‌کنند. جالب است بدانید که هیچ کوچه‌ بن‌بستی دراین بافت ارگانیک وجود ندارد و همه‌ این کوچه‌ها شما را به مکانی جدید هدایت می‌کنند.


آب و هوای روستای لافت قشم


آب‌وهوای روستای لافت گرم و خشک است و علت آن نیز نزدیکی جزیره قشم به مدار راس‌السرطان است. بنابراین این روستا از نظر تقسیمات اقلیمی تابستانی ایران، در مناطق خیلی گرم و مرطوب و از نظر تقسیمات اقلیمی زمستانی در منطقه گرم و مرطوب قرار می‌گیرد. در تابستان هوا شرجی و پُررطوبت بوده و بیشترین دمای هوا می‌تواند تا 46 درجه سانتی‌گراد نیز برسد.


روستای لافت بارندگی نیز دارد اما مقدار آن بسیار اندک است و مهم‌ترین عامل بارش باران نیز در این منطقه می‌تواند جریان هوای مرطوب غرب به شمال باشد.


درباره بهترین فصل سفر به قشم بیشتر بخوانید.


بندر لافت

بهترین زمان سفر به لافت


با توجه به آب‌وهوای جزیره لافت قشم بهترین زمان سفر می‌توانید آذر ماه تا اردیبهشت ماه باشد که هوا مطبوع خواهد بود. آب‌وهوای روستای لافت مانند دیگر نقاط جزیره گرم است و با توجه به کاهش دما در فصل پاییز، زمستان و اوایل بهار، این فصول بهترین زمان برای سفر به لافت هستند. اما فصل تابستان هوا به شدت گرم است و ممکن است نتوانید گرما را تحمل کنید.


جاهای دیدنی و گردشگری لافت قشم


لافت قشم یکی از جاذبه‌های گردشگری جزیره قشم است که به‌عنوان اولین محل اسکان انسان‌ها در جزیره قشم شناخته شده و قدیمی‌ترین روستای این جزیره است. در ادامه به معرفی و بررسی جاهای دیدنی و گردشگری لافت قشم می‌پردازیم تا در سفر بعدی بتوانید از آن‌ها دیدن کنید.


بام لافت


بام روستای لافت اندکی با بام شهرها و روستاهای دیگر ایران متفاوت است. باف لافت دقیقاً در مرز بخش مدرن و سنتی روستا قرار گرفته و به عبارتی ساده‌تر می‌توان گفت این دو بخش را تقسیم کرده است. خانه‌های قدیمی دارای بافتی سنتی هستند اما خانه‌های جدیدی که در روستای لافت ساخته‌ شده‌اند، همگی مدرن‌اند و همین امر باعث ایجاد مرزی در روستا شده است. تازه وقتی روی بام لافت می‌ایستید این پارادوکس مدرن و سنتی را خواهید دید. تفاوتی فاحش که در آن نیمی از روستا بادگیر و نیمی دیگر تجهیزات کولرهای گازی را دارند.



جنگل های حرا قشم

جنگل های حرا


یکی از زیباترین و البته مهم‌ترین عجایب جزیره قشم، جنگل‌های حرا هستند. جنگل‌های حرا شامل درختانی است که ریشه در آب داشته و ظاهری عجیب به این منطقه داده‌اند. البته ریشه در آب داشتن این درختان به این معنا نیست که نیازی به تغذیه از خاک ندارند. در واقع درختان حرا، دو ریشه دارند که یکی از آن‌ها در میان خاک کف رودخانه جا خوش کرده که این امر به استفاده از مواد مغذی خاک و استواری درخت کمک می‌کند و ریشه دوم نیز بیرون از آب است و باعث زیبایی و متفاوت بودن جنگل می‌شود.


ریشه درختان جنگل حرا، نازک هستند و همین امر باعث شده تا به‌راحتی بتوانند نمک آب را دفع کرده و سبز بمانند. این مورد یکی از عجایب جنگل‌های حرا است که می‌توانند آب شور خلیج فارس را به آب شیرین تبدیل کنند. حیوانات منطقه نیز از ریشه‌های درختان جنگل حرا برای تأمین آب شیرین استفاده می‌کنند.


آدرس جنگل حرا قشم


استان هرمزگان، قشم، بین جزیره قشم و بندر خمیر، تنگه خوران خلیج فارس


در مورد جنگل حرا و زیبایی های آن در مجله جاباما در این مطلب رازهایی را گفته‌ایم که احتمالا از آن بی‌خبرید.


قلعه نادری لافت

قلعه نادری لافت


قلعه باستانی نادری یا قلعه نادرشاهی روستای لافت در قسمت جنوبی روستا قرار گرفته و تنها خرابه‌هایی از آن باقی مانده است. برخی از اهالی به این قلعه باستانی، قلعه نادرشاهی می‌گویند اما موضوع اینجاست که هنوز مدارکی برای اثبات ارتباط این قلعه با دوره نادرشاه افشار کشف نشده است.


این قلعه که به روایتی روی قلعه‌های تاریخی پیش از ظهور اسلام بنا شده در حال حاضر 30 حلقه چاه آب شیرین، 3 برکه یا آب انبار سقف گنبدی، 2 آب انبار قدیمی و 4 برج دیدبانی دارد. این منابع آبی نشان می‌دهند که قلعه طوری ساخته شده که برای محاصره طولانی آماده باشد.


آدرس قلعه نادری لافت


استان هرمزگان، جزیره قشم، بندر تاریخی لافت


اگر دنبال بهترین اقامتگاه در قشم برای سفر خود هستید، این مطلب را که مقایسه کامل بهترین اقامتگاه های بوم گردی قشم است، بخوانید.


قلعه پرتغالی های لافت

قلعه پرتغالی ها


بخشی از مناطق جنوبی کشور برای مدتی طولانی مستعمره کشور پرتغال بوده و به همین دلیل نیز می‌توانید آثاری از حضور سربازان این کشور را در جزیره قشم نیز ببینید. یکی از این آثار، قلعه پرتغالی‌ها است. علت حضور کشورهایی چون پرتغال در جزیره قشم و روستای لافت، موقعیت استراتژیک این مناطق و نقشی بوده که در تبادل دریایی داشته‌اند.


آدرس قلعه پرتغالی‌ها


استان هرمزگان، جزیره قشم


در مورد قلعه پرتغالی ها و راز و رمزها و تاریخچه آن بیشتر بخوانید.


چاه تلا قشم

چاه تلا


چاه تلا بندر لافت یکی دیگر از شگفتی‌های این روستا است. این چاه‌ها که حدود 6 تا 8 متر عمق دارند در جاهای مختلف حفر شده و هدف از حفر آن‌ها جمع‌آوری آب باران در فصل‌های پُر بارش جزیره بوده است. روستائیان زمانی‌که چاه از آب باران پُر می‌شد، درب آن را می‌بستند تا خطری برای کسی نداشته باشد.


آب چاه‌های تلای روستای لافت سرد، گرم، شیرین و شور است و مصارف متعددی دارد. تعداد حلقه‌های چاه‌های تلا در گذشته 336 عدد بوده اما در حال حاضر تنها 33 حلقه از این چاه‌ها باقی مانده که تبدیل به یکی از جاذبه‌های گردشگری جزیره و بندر لافت شده‌اند.


آدرس چاه تلا لافت


استان هرمزگان، جزیره قشم، روستای لافت



مسجد روستای لافت

زیارتگاه ها مساجد معروف لافت


زیارتگاه سید حسن منصور، زیارتگاه شیخ شمس‌الدین و زیارتگاه شیخ موسی از جمله معروف‌ترین زیارتگاه‌های روستای لافت هستند. در نزدیکی روستا، جزیره‌ای کوچک وجود دارد که کسی در آن ساکن نیست و تنها یک مقبره کوچک به‌نام زیارتگاه "شیخ اندر آبی" در آن وجود دارد. در زمان مد، بخش اعظم این جزیره کوچک به زیر آب می‌رود و شاید به همین دلیل نام این زیارتگاه را "اندر آبی" گذاشته‌اند. بندر لافت نیز مانند هر روستای دیگر دارای مساجد و اماکن مذهبی است اما مساجد این روستا اندکی متفاوت از دیگر بخش‌های کشور هستند. با توجه به اینکه بیشتر اهالی لافت قشم اهل سنت هستند مساجد نیز طبق فرهنگ و آیین سنی ساخته شده‌اند.


گورستان تاریخی لافت قشم

گورستان تاریخی بندر لافت


قدمت گورستان بندر لافت به بیش از 1.300 سال پیش باز می‌گردد. این گورستان جزو اولین گورستان‌های محلی این منطقه پس از ظهور اسلام است که در آن قبرهایی با طرح‌هایی که در دل سنگ کنده شده وجود دارد. البته برخی از قبرها آسیب‌ دیده‌اند اما هنوز می‌توان آثاری هنرمندانه از دیار قدیم را در آن‌ها دید.


آدرس گورستان تاریخی بندر لافت


استان هرمزگان، جزیره قشم، روستای لافت


یکی از زیباترین جاهای نزدیک به قشم جزیره هنگام است که می‌توانید درباره آن بیشتر بخوانید.


آب انبارهای سقف گنبدی

آب انبارهای سقف گنبدی


با توجه به موقعیت مکانی جزیره قشم، تأمین آب آشامیدنی یا به‌عبارتی آب شیرین قابل شرب، یکی از بزرگترین چالش‌ها در دوران‌های مختلف بوده است. با وجود پیشرفت‌های زیادی که طی سال‌های گذشته داشته‌ایم، اما هنوز این چالش برای برخی از بخش‌های جزیره هنوز وجود دارد.


آب انبارهای سقف گنبدی لافت از جمله مهم‌ترین منابع آبی و البته یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی روستا هستند. در گذشته آب باران توسط این آب انبارها جمع‌‌آوری می‌شده و در نهایت نیز به چاهی در انتها هدایت می‌شد. این آب انبارها حدود 10 متر عمق داشته و قطر دهانه ورودی هر کدام از آن‌ها حدود 12 متر است.


سقف آب انبارها را گنبدی می‌ساختند و پوشش آن نیز به رنگ سفید بود تا از ورود گرما به آب انبار جلوگیری شود و آب خنک بماند. آب انبارهای لافت حدود 400 سال قدمت دارند و هنوز از برخی از آن‌ها برای تأمین آب شیرین استفاده می‌شود. در حال حاضر روستای لافت 34 آب انبار سقف گنبدی دارد.


اگر در کیش هستید و قصد سفر به قشم را دارید، این راهنمای کامل درباره سفر از کیش به قشم را بخوانید.


بازار روستای لافت

بازار لافت قشم


در روستای لافت قشم بازاهای سنتی مختلفی وجود دارد که بیشتر آن‌ها به عرضه محصولاتی می‌پردازند که زنان منطقه آماده می‌کنند. یکی از مهم‌ترین مواد اولیه‌ای که برای ساخت صنایع دستی این روستا استفاده می‌شود، صدف است. در بازار بندر لافت می‌توانید انواع سوزن‌دوزی، زربافی، حصیربافی، گلابتون دوزی و صنایع دستی را خریداری کنید. از جمله سوغات مهم بندر لافت، ماهی‌های جنوب صید روز و خرمای شیرین و خوشمزه نخلستان‌ است.


اگر اهل بازارگردی هستید، درگهان هم برایتان یک مقصد عالی است. در مورد مراکز خرید درگهان در این مطلب بیشتر بخوانید


اسکله لافت

اسکله لافت


اسکله باستانی بندر لافت نقش مهمی در تردد بازرگانان و مردم ایفا می‌کرده و در حال حاضر به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی روستای لافت شناخته می‌شود. این روستا چندین اسکله دارد که زمان احداث یکی از آن‌ها به دوره مادها و هخامنشیان برمی‌گردد.


در ساخت این اسکله‌ تاریخی از سنگ‌های لبه‌دار استفاده شده و طول آن حدود 130 متر است و ضخامت آن در کف نزدیک به 7 متر است. دیوارهایی که روی این اسکله تاریخی ساخته‌ شده‌اند حدود 3 متر ارتفاع دارند. اگر به این منطقه سفر کردید می‌توانید برخی از کشتی‌های کوچک را ببینید که در کنار این اسکله لنگر انداخته‌اند.


جاذبه های نزدیک لافت


جاذبه‌های گردشگری زیادی در نزدیکی روستای لافت وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها دیدن کنید. در ادامه برخی از این جاذبه‌ها را به همراه آدرس و فاصله از روستا معرفی خواهیم کرد.


  • اسکله باستانی بندر لافت یا اسکله لافت قشم در فاصله 317 متری
  • اقامتگاه محلی سفار یا اقامتگاه لافت قشم در فاصله 455 متر
  • چاه‌های تلاو لافت در فاصله 603 متری
  • قلعه ناردی لافت (قلعه نادرشاهی) در فاصله 654 متری
  • درخت انجیر معابد در استان هرمزگان، جزیره قشم، روستای تم سنتی و در فاصله 33.4 کیلومتری
  • جزیره هنگام در فاصله 36 کیلومتری
  • بام قشم در استان هرمزگان، جزیره قشم، حدفاصل شمال به جنوب جزیره، در نزدیکی روستای سلخ و در فاصله 36.4 کیلومتری
  • تنگه چاکاویر در استان هرمزگان، جزیره قشم، روستای گوران و در فاصله 47.1 کیلومتری
  • جزایر ناز در فاصله 48.8 کیلومتری
  • دره ستارگان در فاصله 48.9 کیلومتری
  • تنگه چاهکوه در فاصله 54.4 کیلومتری

درباره دیگر جاذبه های قشم بیشتر بخوانید.


پوشش و گویش مردم لافت

پوشش و گویش مردم لافت قشم


زنان روستا لباس‌های سنتی شامل روسری‌های لیو (عری) سر کرده و روی آن‌ها برقع (روبند) می‌گذارند. دختران اما قبل از ازدواج اجباری به پوشیدن برقع ندارند. در سال‌های گذشته این سنت نیز مانند بسیاری از سنت‌های دیگر به دست فراموشی سپرده شده و کمتر زنی را می‌بینید که لباس‌های سنتی بپوشد. مردان روستا اما بیشتر لباس‌های معمولی می‌پوشند و قدیمی‌ترها، لباس‌هایی شامل دشداشه و عمامه سفید می‌پوشند.


گویش مردم لافت خیلی نزدیک به گویش قشمی است و شبیه به فارسی بندر صحبت می‌کنند. ریش‌سفیدان روستای لافت از واژه‌های انگلیسی به جای واژه‌های فارسی استفاده می‌کنند. از جمله این واژه‌ها می‌توان به گلاس به جای لیوان و چاکلت به جای شکلات اشاره کرد.



شرایط زندگی در لافت و شغل محلی ها


زندگی در لافت برای مردم روستا لذت‌بخش است چرا که هر ساله گردشگران بسیاری به جزیره قشم سفر کرده و در برنامه سفر خود بازدید از بندر لافت را نیز قرار می‌دهند. آن‌ها در نیمه دوم سال همواره پذیرای گردشگران از سراسر ایران هستند.


مردم روستای لافت برای گذران زندگی مشاغل مختلفی را انتخاب کرده‌اند که متناسب با شرایط و موقعیت جغرافیایی منطقه باشد. از جمله شغل‌های مردم این منطقه می‌توان به باغداری، کشاورزی، دامداری، علف‌چینی، سرشاخه‌چینی، صیادی، لنج سازی و لنج داری اشاره کرد. در بندر لافت مشاغل مرتبط با سخاوت دریا هستند و هر آنچه که بخشی از آب‌های نیلگون خلیج فارس به آن مرتبط باشد به‌عنوان شغلی آباواجدادی شناخته می‌شود. از جمله مشاغل محلی‌های این منطقه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.


کسب و کار مردم روستای لافت

  • صیادی: این شغل در گذشته رونق بسیار زیادی داشت و بخش عمده‌ای از درآمد مردم روستا را تشکیل می‌داد. اما با وجود صیدهای بی‌رویه و حضور ماهیگیران کشورهای همسایه، در حال حاضر شغل صیادی بسیار کم‌رنگ شده و تنها افرادی مشغول به این کار هستند که شغل خانوادگی آن‌ها صید و ماهیگیری است.
  • لنج سازی: متأسفانه این شغل نیز مدتی است از رونق افتاده و دیگر کسی در روستا به ساخت لنج نمی‌پردازد. کارگاه‌های قدیمی لنج سازی در بخش ورودی روستای لافت و در کنار دریا قرار دارند و در حال حاضر به یکی از جاذبه‌های گردشگری تبدیل شده‌اند.

  • لنج داری: لنج داران کسانی هستند که کالاهای مختلف را از بندرعباس به شهرهای حاشیه خلیج فارس شامل پاکستان و دبی می‌برند. لنج داران غالباً لنج‌های خود را اجاره می‌دهند و در نتیجه خودشان روی لنج‌ها کار نمی‌کنند. هر سفر از بندرعباس با لنج حدود 10 روز زمان می‌برد و هر سرویس حمل بار نیز حدود 4 میلیون تومان درآمد خواهد داشت. لنج داران معمولاً نیمی از این درآمد را به‌عنوان سهم خود برمی‌دارند.

امکانات روستای لافت


به دلیل تعداد بالای گردشگری که هر ساله به این منطقه سفر می‌کنند روستای لافت امکانات رفاهی خوبی دارد. در بخش‌های مختلف روستا دارد و می‌توانید اقامتگاه بومگردی، آلاچیق، خودپرداز، سوپرمارکت و نیمکت‌ استفاده کنید.


اجاره اقامتگاه و رزرو هتل در لافت قشم


برای اقامت در بندر لافت می‌توانید هتل لافت قشم را رزرو کنید یا برای اجاره خانه روستایی قشم اقدام کنید. در قشم علاوه‌بر هتل، سوئیت و اتاق‌های گردشگری نیز وجود دارند اما به شما پیشنهاد می‌کنیم برای اجاره اقامتگاه‌های بومگردی قشم اقدام کنید. چرا که با اقامت در این مراکز می‌توانید با مردم بیشتر آشنا شده و از طرفی در خانه‌های محلی و در کنار مردم اقامت داشته باشید.



پاسخ به سوالات رایج درباره لافت قشم


روستای لافت کجاست؟

روستای لافت در بخش شرقی جنگل حرا و شمال غربی جزیره قشم قرار گرفته است.

چطور به روستای لافت دسترسی داشته باشیم؟

بهترین زمان بازدید از لافت کی است؟

آیا اسکله لافت قشم باز است؟

فاصله لافت تا قشم چقدر است؟

زندگی در لافت چگونه است؟

بوتیک هتل لافت قشم کجاست؟

چطور می‌توان در لافت قشم اقامتگاه و خانه روستایی اجاره کرد؟ - اشاره به جاباما