جواهرده رامسر کجاست و این جواهر چه برای دیدن دارد؟

نوار سرسبز شمال ایران یکی از وصف ناپذیرترین مکانهایی است که زیبایی آن را در قالب کلمات نمیتوان بیان کرد. خاطرات کودکی بسیاری از ما به جای جای این خطه دوستداشتنی گره خورده و با هر بار سفر دوباره به این منطقه سرسبز باز هم مست و مسحور آن میشویم. در دل این زیبایی، روستایی با نام جواهرده قرار دارد که به نگین رامسر شهرت داشته و هر ساله پذیرای گردشگران بسیاری از داخل و خارج از کشور است.
در ادامه با ما همراه باشید تا با جواهرده زیبا و دوستداشتنی بیشتر آشنا شوید.
جواهرده کجاست؟
جواهرده یکی از روستاهای زیبای شهرستان رامسر است که در غرب استان مازندران واقع شده و در ۲۹٫۵ کیلومتری مرکز شهر رامسر در دهستان سختسر قرار دارد.
فاصله این روستای زیبا با تهران، چیزی کمتر از ۲۶۰ کیلومتر است و پایتختنشینان با 5 ساعت رانندگی به جواهرده رامسر میرسند.

مسیر جواهرده
روستای جواهرده در مسیر جاده رامسر قرار دارد که پس از عبور از بازار شهر رامسر به سه راهی فلسطین در جنوب شهر رسیده و جاده جواهرده از آنجا در دسترس است.
مسیر منتهی به روستای جواهرده رامسر، یکی از زیباترین جادههای شمال است و مطمئنا از رانندگی در آن خسته نمیشوید.
جاده جواهرده در سال 1350 توسط مهندسان آلمانی ساخته شده و همچنان از زیباترین مسیرهای جادهای کشور شناخته میشود.
لازم به ذکر است که در ابتدای جواهرده احتمالا مبلغی به عنوان ورودی و هزینه نگهداری از روستا دریافت میشود.
ایران مسیرهای جادهای زیبای فراوانی دارد که در مطلب معرفی زیباترین جاده های ایران میتوانید با آن آشنا شوید.

وجه تسمیه روستای جواهرده رامسر
ریشه نامگذاری جواهرده قصه شنیدنی دارد. به باور بسیاری از افراد به دلیل قرار گرفتن روستا در ارتفاعات ۲۰۰۰ متری رشته کوه البرز، این خطه را "جئورده" یا "جوردی" به معنی ده بالا نامگذاری کردهاند که با گذشت زمان و تغییر گویش مردم این روزها جواهرده نامیده میشود.
به باور بخش دیگری از مردم اما این روستا به دلیل به دست آمدن آثار قیمتی، طلا و جواهرات «جواهرده» نام گرفته است.
در این بین افراد قدیمی منطقه نیز میگویند در گذشته زنی به نام جواهر حاکم این منطقه بوده، و جواهرده از نام او برگرفته شده است. اینکه کدامیک را باور میکنید، بستگی به شما دارد!
اگر در رامسر دنبال یک اقامتگاه دنج و جذاب هستید که اتفاقا در مسیر جواهرده هم باشد، قطعا باید سراغ اجاره اقامتگاه بوم گردی کوکه رامسر بروید.

دیدنی های جواهرده رامسر
جواهرده با در بر گرفتن جاذبههای طبیعی و تاریخی استان مازندران از جذابترین ییلاقهای گردشگری شمال کشور است. در ادامه مکانهای دیدنی و زیبای این روستا را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
آبشار و چشمههای جواهرده
جواهرده چشمههای بسیار زیبایی را در خود جای داده که منبع تامین آب آشامیدنی روستا نیز هستند.
در گذشته آب چشمههایی نظیر سلیمان، برشی و کوه کنین به منظور استفاده شرب و کشاورزی تا نزدیک روستا هدایت شده بودند، اما امروز تبدیل به یکی از جاذبه های گردشگری جواهرده شدهاند و گردشگران به شوق دیدن آنها به سمت روستا میآیند.
علاوه بر این چشمههای زیبا، جواهرده زیبایی خود را با آبشارهای متعدد دو چندان کرده است.
آبشارهای زیبایی که محل توقف توریستهای بسیاری است و در فصل بهار بیش از پیش گردشگران را مجذوب خود میکند.
اگر برای رفتن به جواهرده بار سفر بستهاید، بازدید از آبشار کوهستانی جواهرده را از دست ندهید.
اگر اهل دیدن آبشارهای زیبا هستید و مقصدی با این ویژگی برای یک سفر تابستانی کوتاه میخواهید. همینجا درباره زیباترین آبشارهای اطراف تهران هم بخوانید.

جنگل و دشت جواهرده
همزمان با نزدیک شدن به روستا و گذشتن از جاده زیبا و جنگلی جواهرده، مراتع و چمنزارهای بیشتری به چشم میآید.
جنگلهای سرسبز هیرکانی و دشت لپاسر، از زیباییهای وصف ناپذیر روستای زیبای جواهرده هستند که بافت جنگلی را بیش از پیش با دیگر شهرهای شمالی ایران متمایز کرده است.
قلههای سرخ تله، واژک سه براره رژه و قله سماموس که بلندترین قله رامسر به شمار میآید از دیگر جاذبههای طبیعی جواهرده است.

مسجد آدینه جواهرده
مسجد آدینه یکی از بناهای تاریخی جواهرده است که در گذشته با نام دزگا مزگتی شناخته میشد. این مسجد زیبا که قدمتی بیش از 800 سال دارد بازماندهای از تاریخ کهن منطقه ییلاقی جواهرده رامسر است.
به گواه تاریخ و بر اساس گفته افراد قدیمی ساکن جواهرده، با وجود حوادث طبیعی مانند زلزله شدید و آتشسوزی، این بنا همچنان پا برجا مانده و هر ساله میزبان گردشگران بسیاری است.
مسجد آدینه توسط یکی از بزرگان جواهرده به نام "شل شریف" ساخته شده و جایگاه تاریخی و مذهبی ویژهای در میان مردم مازندران دارد.
آیینهای سنتی و مذهبی نظیر رسم گلکاری مسجد آدینه از دیگر جاذبههایی است که گردشگران سفر خود را با زمان برگزاری آن تنظیم میکنند.
رامسر یک اقامتگاه معروف دارد، جایی که نه تنها با کاهگل و چوب و عناصر محلی ساخته شده و در آن میتوانید طعم نان و شیر و تخم مرغ محلی و ارگانیک را بچشید، بلکه منظره زیبا و فاصله کوتاهش تا جواهرده هم آن را خاصتر میکند، اگر کنجکاو شدید باید بگوییم از اقامتگاه سپیدار رامسر صحبت میکنیم.

مقبره شاه یحیی
یکی دیگر از بناهای تاریخی جواهرده که بر روی قله اسرار آمیز و زیبای سماموس قرار دارد، مقبره محل دفن شاه سید یحیی کارکیا از پادشاهان کیایی است.
مقبره شاه یحیی از مکانهای مقدس جواهرده شناخته میشود که مردم برای برآورده شدن نذور خود به زیارت آن میروند.
در سفرنامهای که اوایل قرن بیستم سرکنسول دولت وقت بریتانیا در رشت از سفرش به مازندران به رشته تحریر درآورده، مقبره شاه یحیی بر فراز کوه سماموس یکی از بناهایی است که یاسنت لویی رابینو حسابی مسحور آن شده و از آن بسیار یاد کرده است.
جواهرده یکی از زیباترین روستاهای ایران است. در این مطلب دیگر روستاهای زیبا و خاص ایران برای سفر یا حتی زندگی را هم معرفی کردهایم.
گورهای تاریخی گبری
گورهای گبری جواهرده یکی از حیرتانگیزترین بناهای تاریخی این منطقه است که از دوران هخامنشیان و زرتشتیان در بازه دو تا سه هزار سال قبل در این منطقه سرسبز به جا مانده است.
در گذشته، مردم از افراد غیرمسلمان پیش از خود با عنوان گبر یاد میکردند و همین باعث شد تا میراث به جای مانده از این آرامگاهها با نام گورهای گبری لقب بگیرد.
بر اساس اعتقاد مردم دوران هخامنشی مردها در بالادست و زنها در کنار چشمهها و آب به خاک سپرده میشدند و گورها بهصورت سرداب یا خمره شکل گرفتهاند.
گبریان معتقد بودند در زمان دفن بایستی جواهرات یا اشیای گرانقیمت را بههمراه فرد متوفی خاک کنند که همین موضوع سبب شده تا آثار ارزشمند تاریخی متعلق به هزاره ۳ تا ۵ پیش از میلاد مسیح از این گورها به دست بیاید.

بوستان جنگلی صفارود و چشمه های آب معدنی
جنگل صفارود نگین درخشان جواهرده است و هر کس گذرش به این روستای زیبا افتاده باشد حتما سری به این بوستان وصف ناپذیر زده است.
جایی که رودخانه صفارود از میان این بوستان میگذرد و صدای دلنشین آن هر ساله گردشگران بسیاری را به روستا میکشاند. رودخانه صفارود از کوه سماموس سرچشمه میگیرد و پس از عبور از جواهرده، تنگ دره و صیقل محله به دریای مازندران میپیوندد.
علاوه بر رودخانه صفارود، یک چشمه آب دیگر در این بوستان میجوشد که منبع آب شرب روستا نیز به شمار میآید.
بوستان جنگلی صفارود مجهز به امکانات رفاهی مانند آلاچیق، باربیکیو و ... است که میتواند مقصد مناسبی برای یک سفر هیجانانگیز باشد.
اگر اهل سفر به شمال هستید و دنبال مقصدهای خلوت و بکر میگردید، همینجا میتوانید بهترین و بکرترین جاهای دیدنی شمال را هم بشناسید.

دریاچه قو
تصور زیباییهای یک دریاچه اسرارآمیز که در میان انبوهی از درختان سرسبز جنگلی محصور شده، به خودی خود هیجانانگیز است.
دریاچه قو همین موهبت الهی است که همچون جواهری در کنار دیگر زیباییهای جواهرده میدرخشد و هر ساله گردشگران بسیاری را در کنار خود میبیند.
دریاچهای که در انتهای مسیر جاده جواهرده جای گرفته و برای رسیدن به آن بایستی جاده خاکی 2.5 کیلومتری را طی کنید. این منطقه با تلاش بخش خصوصی امکانات رفاهی بسیاری را در خود جای داده که استفاده از آلاچیقها و قایقهای پدالی دریاچه حتما سر ذوقتان میآورد.
برای ورود به این منطقه زیبا بایستی مبلغی را به عنوان ورودی بپردازید که صرف پاک نگه داشتن طبیعت همین منطقه میشود.
در کنار دریاچه مجتمع اقامتی نیز تعبیه شده تا میزبان گردشگران پرشمار باشد.

پوشش گیاهی و جانوری
جنگل هیرکانی یکی از بزرگترین سرمایههای ملی ایران به شمار میآید که انبوهی از برگهای راش، ممرز، شاه بلوط، اقاقیا، شمشاد و آزاد را در آغوش خود گرفته و درختان زبانگنجشک، فندق، سیب ترش، گلابی، گردو، زرشک، آلوچه، ازگیل، آویشن، بابونه، میشگوش، شششاخ، گزنه، پرتقال و نارنگی بسیاری در آن یافت میشود.
پوشش گیاهی جواهرده علاوه بر این درختان زیبا مملو از گلهای وحشی، سرخس و دشت گل گاوزبان است. طبیعتی بکر که هر بینندهای را محصور خود میکند و فارغ از هیاهوی زندگی شهری روح دوباره میبخشد.
در میان این جنگل سرسبز جانوران و پرندگان گوناگونی زندگی میکنند که گربه وحشی، گنجشک کوهی، باز، سنجاب، روباه، گرگ، گراز، خرس، بز کوهی، بلبل، مرغ حق، قرقاول، کبک، زاغ، کلاغ و توکا حیوانات زیبا و جانبخش جواهرده هستند.
یکی دیگر از جاهای دیدنی خاص مازندران، جنگل سیسنگان است که آن را در همین مجله معرفی کردهایم.

آیینهای باستانی مردم جواهرده
روستای زیبای جواهرده در کنار تاریخ کهن و مناطق بکر طبیعی خود، آیین و سنن باستانی بسیاری دارد و مردم این خطه دوستداشتنی با استفاده از تقویم گالشی یا گیلکی هر ساله آیینهای ریشهدار بسیاری را جشن میگیرند.
در ادامه نگاهی میاندازیم به تعدادی از این سنتهای فراموش نشدنی و عجین با مردم جواهرده.
کشتی گیله مردی
کمتر کسی است که اهل مازندران و گیلان باشد و با کشتی اصیل و ریشهدار گیله مردی نداشته باشد. ورزشی محبوب و پهلوانی که آداب و رسوم آن در فهرست آثار معنوی ایران به ثبت رسیده است و در شبهای تابستان جواهرده رونق بسیاری دارد.
از جذابیتهای این کشتی میتوان به این موضوع اشاره کرد که شرکت در مسابقه وزنکشی ندارد و هر کس با هر وزنی میتواند به رقابت بپردازد. همچنین مسابقه زمان پایانی ندارد و فقط فنون اجراشده تعیین کننده برنده مسابقه است.
روح پهلوانی در این ورزش پس از پایان مسابقه بیش از پیش نمایان میشود و فرد برنده حریف را در آغوش میکشد و در میان تشک از او دلجویی میکند.
از برنده مسابقه نیز با یک شال ابریشمی گلدار، پارچه و یا یک گاو و اسب قدردانی میشود.

رسم گلکاری مسجد آدینه
بنای قدیمی مسجد آدینه جواهرده بسیار زیبا و منحصر به فرد است و سقف لت سر و دیوارهای دارواجنی، مسجد آدینه را تبدیل به یک بنا با معماری خاص و ویژه کرده است.
هر ساله جهانگردان و ایرانگردان بسیاری از این مسجد تاریخی بازدید میکنند. در این بین مسجد آدینه هر ساله در هفدهم مرداد ماه میزبان جشنی باشکوه با نام جشن گِل کاری بوده که به عنوان یک جشن قدیمی و مذهبی شهرت فراوانی دارد.
در گذشته این جشن توسط کشاورزان و دامداران محلی برای برکت محصولات و حفظ سلامتی اعضای خانواده برپا میشد.
در این مراسم با شکوه افراد گِل را با شیر دامهای خود درست کرده و با استفاده از آن در حین صلوات فرستادن، دیوارهای مسجد را گل کاری میکردند.
پس از انجام گل کاری که در برخی منابع انجام آن را به زنان نسبت دادهاند، جشن و سرور برپا میشد و جوانان با نواختن سازهای محلی فضای روستا را زیباتر از همیشه میکردند.
این جشن زیبا متاسفانه در چند سال گذشته به دست فراموشی سپرده شده است.
در هر جای ایران، آیین و مراسم خاصی است که واقعا دیدنی هستند. یکی از این مراسم مربوط به شب یلدا است. با مراسم شب یلدا در شهرهای مختلف ایران آشنا شوید.
جشن تیرماه سیزده شو
تیرماه سیزده شو یکی از سنتهای زیبای استان مازندران است که در روستای جواهرده نیز گرامی داشته میشود.
این مراسم که به نام لالیشو نیز شناخته میشود همزمان با جشن باستانی تیرگان به روایت تاریخ طبری در دوازدهم آبان ماه برگزار میشود.
جشن تیرگان که پیش از ظهور اسلام در ایران باستان جایگاه ویژهای داشت با برپایی آیینهای خاص و تهیه خوراکیهای سیزدهگانه جشن گرفته میشود.
این جشن در جواهرده نیز بهصورت خاصی گرامی داشته میشود. هر سال با فرا رسیدن غروب دوازدهم آبان، جوانان و کودکان روستا با جشن و شادی به منزل همسایهها رفته و تقاضای هدیه میکنند که با دریافت شیرینی و خوراکیهای خاص این روز از آنها پذیرایی میشود.

تقویم گالشی
گاهشمار گالشی یا دیلمی، گاهشماری باستانی در میان مردم گیلان و مازندران است که مردم بومی با نام تقویم گالشی یا گالششمار آن را میشناسند.
این تقویم در میان مردم جواهرده نیز پرکاربرد است و افراد ساکن روستا از آن استفاده میکنند.
در این تقویم ماههای سال به ترتیب عبارتاند از: «اول ماه»، «مردال ماه»، «ده ماه»، «ورفه ماه»، «اسفندار ماه»، «نوروز ماه»، «کرچه ماه»، «ارکه ماه»، «تیرماه»، «سیه ماه»، «شرر ماه» و «امیرماه».
صنایع دستی و سوغات جواهرده
مردان و زنان هنرمند جواهرده در بازارهای صنایع دستی این منطقه، انواع زیراندازهای نمدی، چادرشب و سفال را به گردشگران عرضه میکنند.
اما نمیشود به روستاهای شمالی سفر کرد و از خوراکیهای بینظیر آن غافل شد. انواع مرباها و ترشیجات محلی و شمالی را از بازارهای سنتی روستا تهیه کنید و تخم مرغ محلی، عسل طبیعی و لبنیات تروتازه نوش جان کنید!
این محصولات را میتوانید به عنوان سوغاتی برای عزیزانتان هدیه ببرید تا آنها را در خاطرات سفرتان شریک کنید.
شمال ایران پر است از دیدنی و علاوه بر دیدنیها، پر است از صنایع دستی و خوراکیهای خوشمزه. با سوغات شمال ایران بیشتر آشنا شوید.

بهترین رستورانهای جواهرده
بدون نوش جان کردن کبابهای بینظیر و تازهی جواهرده آنجا را ترک نکنید. غذاهای رستورانهای مسیر جواهرده به خوشمزگی و تازگی مشهورند و کیفیت غذاهایشان بالاست. چای بعد از غذا هم از دیگر مزایای این رستورانها محسوب میشود که دیگر همه چیز را برای یک وعده غذای خوب در دل طبیعتی پاک و سرسبز کامل میکند.
از بهترین رستورانهای جواهرده میتوان به رستوران سلیمی، عمو رجب و کافه جمشید اشاره کرد که توانستهاند توجه گردشگران را به خود جلب کنند.
اگر اهل غذاهای خوشمزه سنتی ایرانی از ماهی و پلوی تازه تا خورشهای رنگ به رنگ هستید، این مطلب را درباره بهترین غذاهای محلی ایران بخوانید.

بازار جواهرده
در نزدیکی آبشار صفارود میتوانید یکی از بهترین جاذبههای جواهرده را پیدا کنید. اگر اهل بازارگردی باشید، حتما میدانید که بازارهای شمالی چقدر هیجانانگیز و خوش رنگ و بو هستند.
درست در پایین آبشار، یکی از بازارهای روباز و جذاب این روستا قرار دارد که انواع محصولات محلی و سنتی محلیان در آن به فروش میرسد.
در این بازار قدم بزنید و از عطر غذاهای محلی و سوغاتیهای رامسر و جواهرده سرمست شوید.
صنایع دستی و پوشاک هم میتوانید از این بازار تهیه کنید و اوقات خوشی را به گپ و گفت با روستاییان بگذرانید.

بهترین فصل برای سفر به جواهرده
جواهرده روستایی چهارفصل است. از بهار و تابستان تا پاییز و زمستانش را باید دید و چند روزی را بیخیال دغدغههای زندگی شهری در این روستا گذراند.
طبیعت روستا در شش ماهه اول سال سرسبز و نو هستند و در شش ماهه دوم طبیعت روستا به هزار رنگ درمیآید و بارون و برف را مهمان دار و درختان میکند.
بهار
طبیعت جواهرده، اوایل بهار شروع به شکوفایی میکند و برفهای ذوب شده از کوه و دشت سرازیر میشوند تا گلوگیاهان را سیراب کنند. این ییلاق در بهار هوایی مطبوع و دلانگیز دارد و جان میدهد برای نفس تازه کردن!
تابستان
جواهرده بویی از آبوهوای گرم و شرجی نبرده است. پس اگر در وسط تابستان دلتان هوای خنک و کوهستانی خواست، راهی این روستا شوید. ارتفاعات جواهرده جانپناهی لذتبخش برای فرار از تابستانهای داغ است.

پاییز
این سرزمین چهارفصل در پاییز بسیار دیدنی است. سرتاسر جواهرده با برگهای زرد، نارنجی و ارغوانی پوشیده میشود و نم نم باران طراوتبخش سفرتان خواهد شد. اما هوا کاملا سرد است و به لباسهای گرم احتیاج خواهید داشت. اوایل پاییز جواهرده با نم نم باران بسیار دلانگیز است.
زمستان
جواهرده در زمستان بسیار سرد است. زمستانهای این ییلاق، به علت قرار گرفتن در ارتفاع، پر برف و بارش است. سوز سرما مهمان روستا میشود و درختان لباس سفید یکدستی به تن میکنند. به طور کلی شش ماهه دوم سال باید با احتیاط کامل به جواهرده سفر کرد و تجهیزات کامل برای رانندگی در جادههای برفی در اختیار داشت.

در جواهرده چه کار کنیم؟
تفریحات جواهرده منحصر به دیدن جاذبههای طبیعی و تاریخی آن نمیشود. در این روستا میتوانید گردش در جواهر سبز رنگ طبیعت را در کنار سرگرمیهای مختلف تجربه کنید.
کوهنوردی
به محض ورود به جواهرده کوههای سرسبزش شما را به فتح قله فرا میخوانند. اگر جوابتان به این دعوت مثبت است، صبح یکی از روزهای سفرتان را به کوهنوردی و فتح کوههای بیبدیل این روستا اختصاص دهید. قطعا سختی راه ارزش رسیدن به قله و تماشای پانورامای طبیعت بهشتی آن را دارد.
عکاسی
طبیعت جواهرده جان میدهد برای عکاسی. عکاسی از گل، رود، پروانه، کوه و گیاهان منحصربهفرد و زیبا! در سفر به جواهرده فرصت گرفتن عکس یادگاری را از دست ندهید. چراکه هر عکسی که در طبیعت گرفته میشود، چندین برابرِ سایر عکسها زیبایی و شادابی دارد.

تماشای مسابقات محلی
اگر تابستان را برای سفر به جواهرده انتخاب کنید، سر و صدای میدان اصلی روستا توجهتان را جلب خواهد کرد. در این محل روستاییان جمع میشوند و به والیبال و کشتی و ورزشهای مختلف میپردازند. اگر اهل بازی و ورزش باشید، قطعا در مقام تماشاگر یا شرکتکننده عصر هیجانانگیزی را سپری خواهید کرد!
از دیگر تفریحات جواهرده میتوان به پیادهروی، جنگلنوردی، آبتنی، تماشای پرندگان و رستورانگردی اشاره کرد.
رزرو اقامتگاه در جواهرده؛ از کلبه جنگلی تا بوم گردی
همهی راحتی سفر به جایی جذاب و مناسب برای اقامت است. در روستای جواهرده میتوانید رویای زندگی در کلبهای جنگلی را به حقیقت تبدیل کنید و سفری رمانتیک را برای خود ترتیب دهید. همچنین اقامتگاههای بوم گردی نیز در جواهرده وجود دارند تا به طور کامل تجربه زندگی روستایی را تجربه کنید. لذت اقامت در ویلاهای این ییلاق با شیروانیهای رنگارنگ نیز وصفناپذیر است. در سایت جاباما همه نوع خانهی مبله و هتل و کلبهای را میتوانید در جواهرده اجاره کنید. شما عزم سفر کنید، جاباما!
