روستای ابیانه اصفهان روستایی تاریخی و دیدنی در مرکز ایران است که قدم‌زدن در کوچه‌هایش شما را به گذشته‌ها می‌برد. این روستا در طول صدها سال توانسته اصالت خود را به بهترین شکل ممکن حفظ کند و به‌عنوان روستایی باستانی و اصیل در جهان شناخته شود.


زبان، فرهنگ، آداب‌ورسوم، آیین‌های سنتی و حتی لباس مردم این روستا در گذر زمان کم‌ترین تغییر را داشته و این موضوع آن را به یکی از شگفتی‌های این سرزمین تبدیل کرده است.


شکی نیست که ابیانه یک روستای منحصر به فرد است و ویژگی‌های جذاب آن بازدیدکنندگان را شگفت‌زده خواهد کرد. یکی از جذابیت‌های روستای ابیانه، رنگ قرمز عجیب و متفاوت آن است.


همان خاکی که مردم روستا با آن دیوارهای خانه‌هایشان را می‌پوشانند و جلوه جذابی به بناهای روستا می‌دهد. در خاک روستای ابیانه مقدار زیادی اکسید آهن وجود دارد و همین موضوع باعث رنگ بیش از حد قرمز خاک می‌شود.


ساختار پلکانی خانه‌های تاریخی ابیانه به روستای ماسوله گیلان شبیه است؛ با این تفاوت که به‌جای قرارگرفتن در انبوه درختان دامنه کوه، توسط کوه‌هایی عظیم احاطه شده است.


سفر به ابیانه می‌تواند تجربه‌ای دلپذیر از حضور در یک فضای باستانی و طبیعی زیبا و چشم‌نواز باشد. ما در این مقاله به معرفی روستای ابیانه اصفهان می‌پردازیم تا راهنمای شما در سفر به این روستای تاریخی و دیدنی باشیم. پیشنهاد می‌کنیم قبل از سفر به اصفهان حتما لیست غذاهای سنتی اصفهان را مطالعه کنید.


روستای ابیانه اصفهان کجاست؟


روستای ابیانه اصفهان کجاست؟

ابیانه از روستاهای معروف استان اصفهان است که در بخش مرکزی شهرستان نطنز قرار دارد. این روستا به‌عنوان مرتفع‌ترین روستای مسکونی ایران شناخته می‌شود و در دامنه کوه‌های کرکس اصفهان واقع شده است.


تقابل اقلیم کوهستانی و کویری در ابیانه باعث شده تا آب‌وهوایی خاص و منحصربه‌فرد داشته باشد. علاوه بر این، پوشش گیاهی و طبیعت زیبای روستای ابیانه اصفهان آن را به یکی از جذاب‌ترین مقاصد گردشگری در نواحی مرکزی ایران تبدیل کرده و گردشگران ایرانی و خارجی در ایام مختلف سال از آن بازدید می‌کنند.


تاریخچه روستای ابیانه


تاریخچه روستای ابیانه

ابیانه یک روستای باستانی با تاریخی غنی است که پیشینه آن به دوره ساسانیان بر می‌گردد. باستان‌شناسان در کاوش‌های باستانی انجام‌گرفته در این روستا، بقایایی از یک قلعه ساسانی را کشف کردند که این موضوع نشان از اهمیت این روستا در گذشته دارد.


البته در میان بناها و آثار تاریخی موجود در آن، آثاری از دوره‌های مختلف تاریخی از جمله صفویه، سلجوقی و قاجار هم وجود دارد.


به نظر می‌رسد فاصله ابیانه از روستاهای دیگر و این انزوای اجباری باعث شده تا همه چیز در آن به سنتی‌ترین شکل ممکن حفظ شود.


در واقع این فاصله مانع از کم رنگ شدن آئین‌ها و آداب و رسوم مردم روستا شده و شانس تداخل فرهنگی در آن به کم‌ترین حد ممکن رسیده است.


این پایداری به جز فرهنگ، در بخش‌های مختلف زندگی مردم این روستا از جمله زبان و حتی در معماری خانه‌هایشان هم مشهود است. روستای تاریخی ابیانه در سال ۱۳۵۴ به دلیل ارزش معنوی و داشتن آثار تاریخی و فرهنگی متعدد در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.


معماری روستای ابیانه اصفهان


معماری روستای ابیانه اصفهان

معماری روستای ابیانه در نخستین نگاه با خانه‌های سرخ رنگ  و پنجره‌های مشبک به چشم می‌آید. بناهای این روستا اغلب بلند با دیوارهایی پوشیده از کاهگل قرمز هستند و این فرم تاریخی تا مدت‌ها در این روستا باقی مانده است.


ارتفاع خانه‌های ابیانه یکی از ویژگی‌های شگفت‌انگیز معماری آن است. خانه‌های این روستا اغلب دو طبقه هستند و در بعضی بخش‌های آن خانه‌هایی با چهار طبقه هم مشاهده می‌شود.


قرارگرفتن ابیانه در دامنه کوه زمینه ایجاد فرم پلکانی را در آن ایجاد کرده است. تفاوت سبک معماری خانه‌های ابیانه را می‌توان باتوجه‌به قدمت بنا مشاهده کرد.


در واقع خانه‌های ساخته شده در دوره‌های مختلف تاریخی دارای ویژگی‌های خاصی بودند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.


ویژگی معماری روستای ابیانه در دوره سلجوقی


ویژگی معماری روستای ابیانه در دوره سلجوقی

اهالی ابیانه در دوره سلجوقیان خانه‌هایشان را بدون حیاط می‌ساختند و به‌جای آن، یک فضای سرپوشیده (صفه) برای برگزاری مراسم در هر خانه در نظر می‌گرفتند.وجود ایوان مرتفع جنوبی و قرارگرفتن اتاق‌ها در دو طبقه، یکی از وجوه اشتراک معماری خانه‌ها در این دوره بود.


ویژگی معماری روستای ابیانه در دوره صفوی


ویژگی معماری روستای ابیانه در دوره صفوی

توجه پادشاهان صفوی به ابیانه به‌عنوان یک روستای خوش آب و هوا باعث تغییرات جدی و پیشرفت در این روستا شد. در این دوره تزئینات داخل خانه نسبت به دوره پیشین تغییرات اساسی کرد و بر قرینه‌سازی در معماری تأکید می‌شد. تعداد صفه‌ها در خانه‌ها هم از یک به چهار صفه افزایش پیدا کرد.


ویژگی معماری روستای ابیانه در دوره قاجار


ویژگی معماری روستای ابیانه در دوره قاجار

با تضعیف قدرت صفویان در اصفهان و روی کار آمدن قاجارها، روستای ابیانه هم تحت‌تأثیر رکودی طولانی قرار گرفت. در این دوره تغییرات چشمگیری در سبک معماری روستا ایجاد نشد و تنها تفاوت قابل توجه در دوره قاجار، وجود دو کوبه زنانه و مردانه بر روی در ورودی خانه‌های به‌جامانده از این دوره است.


جاهای دیدنی ابیانه


جاهای دیدنی ابیانه

روستای ابیانه اصفهان به دلیل داشتن بناهای تاریخی متعدد و ارزشمند، روستایی تاریخی و دیدنی شناخته می‌شود. شما می‌توانید بناهای مختلف جذاب به‌ویژه مسجدهای اصیل و قدیمی را در گوشه‌وکنار این روستا ببینید.


حتی قدم زدن در طبیعت زیبا، کوچه‌های باریک و مشاهده خانه‌های سرخ رنگ و معماری چشم‌‌نواز این روستا هم جزو زیباترین دیدنی‌های آن به حساب می‌آید. به‌طورکلی مهم‌ترین دیدنی‌های ابیانه عبارتند از:


چشمه‌های ابیانه


چشمه‌های ابیانه

چشمه‌های زیبایی در روستای ابیانه وجود دارد که علاوه بر تأمین آب روستا، به پایداری کشاورزی در آن هم کمک می‌کنند.


برخی از این چشمه‌های پر آب که در بخش‌های مختلف ابیانه قرار دارند عبارت‌اند از چشمه تاردر، پی قستان، پاشت لیل، رئیسون، دو آبی و...


مسجد جامع ابیانه


مسجد جامع ابیانه

مسجد جامع روستای تاریخی و باستانی ابیانه با قدمتی نزدیک به هزار سال یکی از جذاب‌ترین دیدنی‌های این روستا است.


محراب چوبی موجود در شبستان جنوبی این مسجد از ارزش تاریخی بالایی برخوردار بوده و منبر چوبی منقش به تزئینات زیبا و کتیبه‌های مسجد هم یادگاری از دوره سلجوقیان است.


مسجد پرزله ابیانه


مسجد پرزله ابیانه

این مسجد دارای قدیمی‌ترین درِ موجود در روستای ابیانه با قدمتی ۷۰۰ساله است. این مسجد متعلق به دوره ایلخانی معماری جذابی دارد و یکی از شگفتی‌های معماری این روستا برای علاقه‌مندان به‌حساب می‌آید.


آتشکده ابیانه


آتشکده ابیانه

آتشکده ابیانه که به آتشکده هارپاک (به گویش مردم ابیانه: هِرپَک، یعنی زیر پله) معروف است، به عنوان نمونه‌ای از معابد زرتشتی در ابیانه شناخته می‌شود.


این بنا از چهار طاق و سقفی گنبدی شکل ساخته شده و بر روی شیب قرار دارد. البته هرپاک تنها آتشکده ابیانه نبود؛ اما سایر این بناها در گذر زمان از بین رفته و نشانه قابل‌توجهی از آن‌ها باقی نمانده است.


موزه مردم‌شناسی ابیانه


موزه مردم‌شناسی ابیانه

یکی از بهترین راه‌ها برای آشنایی با تاریخ و فرهنگ ابیانه، بازدید از موزه مردم شناسی این روستا است. در طراحی ساختمان این موزه از الگوی معماری باستانی این روستا الهام گرفته‌اند.


در موزه مردم شناسی ابیانه علاوه بر نمونه‌هایی از سبک پوشش مردم روستا، اشیای تاریخی به‌دست‌آمده از کاوش‌های باستان‌شناسی مثل ظروف، کتاب‌های خطی قدیمی، ابزارآلات کشاورزی و... را در معرض دید گردشگران قرار می‌دهند.


خانقاه ابیانه


خانقاه ابیانه

خانقاه‌ از زمان‌های دور در فرهنگ ایرانی جایگاه ویژه‌ای داشت و محلی برای برگزاری مراسم صوفیان بود. خانقاه موجود در ابیانه هم که یک بنای زیبا با طاق‌های ضربی و نقاشی‌های دیواری است، یادگاری از دوره صفویه به‌حساب می‌آید.


به نظر می‌رسد در فصل تابستان، دراویش و صوفیان اصفهان به همراه پادشاهان صفوی در این مکان به برگزاری مراسم ویژه می‌پرداختند.


گورستان قدیمی ابیانه


گورستان قدیمی ابیانه

بازدید از قبرستان قدیمی روستای ابیانه به دلیل تفاوت در نشانه‌های آرامگاه‌های موجود، برای بازدیدکنندگان جالب است.


در روزگار قدیم مشخصات افراد متوفی بر روی سنگ‌های مثلثی شکلی که در بالای قبر قرار دارد حک می‌شد و برای این که مشخص شود متوفی زن است، تصویر یک شانه را بر روی آن ثبت می‌کردند.


ویژگی‌های فرهنگی روستای ابیانه


ویژگی‌های فرهنگی روستای ابیانه

یکی از جالب‌ترین نکاتی که در ابیانه به چشم می‌خورد، آداب‌ورسوم و فرهنگ ساکنان آن است. مردم سالخورده این روستای تاریخی هنوز به زبان فارسی میانه صحبت می‌کنند.فارسی میانه زبان پارسی متعلق به دوره ساسانی بوده که قرن‌ها پیش در سایر نقاط ایران به فراموشی سپرده شد


نحوه پوشش و لباسی که مردم این روستا می‌پوشند هم ویژگی‌های خاص خود را دارند. روسری‌های بزرگ سفید و گلدار که زنان این روستا بر روی سرشان می‌گذارند، یکی از زیباترین بخش‌های پوشش آنان است.


در واقع این گل‌های رنگارنگ در زمینه سفید روسری که در کنار دیوارهای سرخ و زیبای خانه‌ها جلوه خاصی دارد، توجه گردشگران و مسافران ابیانه را به خود جلب می‌کند.


به طور کلی لباس زنان ابیانه رنگارنگ است و این موضوع به فضای ساده و یکنواخت روستا روح می‌بخشد. لباس سنتی مردان ابیانه هم از شلوار گشاد و جلیقه مشکی تشکیل شده است.


بسیاری از گردشگران ابیانه دوست دارند با لباس‌های محلی زنان و مردان این ناحیه عکس بگیرند و یادگاری زیبایی از سفر به ابیانه با خود به شهر و دیارشان ببرند.


سوغات روستای ابیانه اصفهان


سوغات روستای ابیانه اصفهان

شغل اصلی مردم روستای ابیانه باغ‌داری، زراعت و دامپروری است. اما زنان و مردان هنرمند این روستا از روزگار قدیم با تولید گیوه و گلیم تلاش می‌کردند تا به اقتصاد خانواده خود کمک کنند.


بنابراین، گیوه و گلیم به عنوان اصلی‌ترین صنایع دستی و سوغات ابیانه به حساب می‌آید. البته شما می‌توانید انواع خشکبار و محصولات کشاورزی سالم و خوش طعم تولید شده توسط کشاورزان روستا را هم خریداری کنید و به عنوان سوغات به عزیزانتان هدیه دهید.


نحوه دسترسی به روستای ابیانه اصفهان


نحوه دسترسی به روستای ابیانه اصفهان

اگر در مسیر بزرگراه کاشان به اصفهان مشغول رانندگی هستید، در میانه مسیر می‌توانید سری هم به این روستا بزنید و با کمی قدم زدن در کوچه پس کوچه‌‌های زیبای آن، خستگی رانندگی در جاده را از تن در کنید. فاصله روستای ابیانه با شهر نطنز حدود ۴۰ کیلومتر است و مسیر آن کوهستانی و سرسبز است.


البته شوق رسیدن به ابیانه و بازدید از روستایی باستانی که گویی تکه‌ای جامانده از تاریخ است، باعث می شود تا در طول سفر احساس خستگی نکنید.


شما می‌توانید با استفاده از خودروی شخصی یا در قالب تورهای تفریحی و با مینی‌بوس و اتوبوس از مسیر کاشان و از اصفهان خودتان را به روستای ابیانه برسانید. به طور کلی مسیرهای دسترسی به ابیانه به مبدأ شما بستگی دارد. در ادامه خلاصه این مسیرها را از مبدأهای مختلف معرفی می‌کنیم.


  • اگر در اصفهان هستید و می‌خواهید خودتان را به ابیانه برسانید، دوراه پیش رویتان است. یکی از این مسیرها آزادراه کنارگذر شرقی اصفهان است.
  • شما از این مسیر وارد جاده نطنز و سپس اتوبان خلیج‌فارس خواهید شد و پس از کم‌تر از یک ساعت رانندگی و خروج از اتوبان، به بلوار انار می‌رسید.
  • پس از پشت سر گذاشتن روستاهای هنجن و یارند، روستای ابیانه پیشروی شما قرار می‌گیرد. مسیر دوم هم از شاهین‌شهر و مورچه خورت است.
  • پس از رسیدن به مورچه خورت باید وارد جاده نطنز شوید و با عبور از روستای هنجن و یارند، به ابیانه برسید
  • برای رسیدن به ابیانه از مبدأ نطنز باید به سمت روستای هنجن بروید. پس از پشت سر گذاشتن روستای هنجن و یارند، به روستای ابیانه می‌رسید
  • سفر به ابیانه از مبدأ کاشان هم دو راه دارد. مسیر اول اتوبان خلیج فارس و حرکت به سمت شهر نطنز است. حدود ۴۴ کیلومتر بعد از شروع رانندگی در این مسیر باید از اتوبان خارج شوید و به سمت روستاهای هنجن و یارند و در نهایت ابیانه بروید.
  • راه دوم کاشان به ابیانه هم از مسیر شهرک صنعتی می‌گذرد. بعد از کمی رانندگی و عبور از روستای هنجن و یارند به ابیانه خواهید رسید

بهترین زمان سفر به روستای ابیانه


بهترین زمان سفر به روستای ابیانه

اگر چه روستای ابیانه اصفهان در اقلیم سردی قرار دارد، اما آب‌وهوای آن در بیش‌تر روزهای سال به جز زمستان معتدل است. این موضوع آن را به مقصد مناسبی برای سفر در تمام طول سال تبدیل کرده است.


شما می‌توانید در هر فصلی از سال راهی سفر به ابیانه شوید و از اقامت در این روستای تاریخی و دیدنی حسابی لذت ببرید. با این حال به نظر می‌رسد بهار و تابستان ابیانه برای سفر جذابیت بیش‌تری داشته باشد.


سفر به ابیانه در نخستین فصل سال و همراه با بازگشت جریان زندگی به طبیعت، بسیار دلچسب است. هوای عالی و ملایم، طبیعت سرسبز، نوای پرندگان و آرامش و سکوت روستا بهترین فرصت برای تمدد اعصاب و رهایی از هیاهوی زندگی شهر است.


پاییز ابیانه هم بسیار جذاب است و برگ‌ریزان طبیعت، فضای زیبایی برای گشت‌وگذار در ابیانه به‌ویژه برای علاقه‌مندان به عکاسی ایجاد می‌کند.


ابیانه همیشه جذاب است؛ حتی در روزهای برفی! برای دیدن جذابیت آن تنها باید تضاد سپیدی برف با رنگ قرمز خارق‌العاده خانه‌های روستا را در ذهنتان تصور کنید. به نظرتان آیا تصویری شگفت‌انگیزتر از این وجود دارد؟


بهترین روش اجاره اقامتگاه در اصفهان


بهترین روش اجاره اقامتگاه در اصفهان

شما برای گشت‌وگذار در جاهای دیدنی ابیانه دست کم به نصف روز زمان نیاز دارید. بنابراین می‌توانید سفر به ابیانه را به عنوان بخشی از برنامه سفرتان به اصفهان در نظر بگیرید و بدون اقامت در این روستا و رزرو هتل اصفهان، با هدف گردشی کوتاه به ابیانه بروید.


البته هتل و اقامتگاه بوم گردی برای اسکان مسافرانی که می‌خواهند در ابیانه اقامت کنند هم وجود دارد. با این حال بسیاری از مسافران ترجیح می‌دهند برای اقامت در مرکز استان باشند و از جاهای دینی اصفهان هم در طول سفرشان بازدید کنند.


شما برای انتخاب بهترین اقامتگاه در اصفهان یا ابیانه به صورت آنلاین به پلتفرمی تخصصی و حرفه‌ای نیاز دارید تا خواسته‌هایتان را برآورده کند.


جاباما یکی از این پلتفرم‌ها است که به شما امکان می‌دهد تا در سریع‌ترین زمان ممکن، به بهترین اقامتگاه‌های اصفهان دسترسی داشته باشید و از خدمات اجاره آنلاین اقامتگاه در اصفهان بهره‌مند شوید.


در جاباما شما می‌توانید تنها با چند کلیک به همه اطلاعات موردنیاز درباره هر اقامتگاه، امکانات، موقعیت مکانی، هزینه و شرایط آن دسترسی پیدا کنید و با آگاهی کامل اقدام به اجاره اقامتگاه کنید.


امکان دیدن تصاویر واضح و با کیفیت از زوایای مختلف هر اقامتگاه، بررسی نظرات سایر کاربران درباره آن و مشاهده قوانین و مقررات وضع شده توسط میزبان از مهم‌ترین ویژگی‌های اجاره آنلاین اقامتگاه از جاباما است.


پاسخ به سوالات متداول درباره معرفی روستای ابیانه اصفهان، روستایی تاریخی و دیدنی


روستای ابیانه اصفهان کجاست؟

ابیانه یک روستای باستانی و تاریخی در دامنه کوه کرکس استان اصفهان است که در بخش مرکزی شهرستان نطنز قرار دارد. ابیانه به عنوان روستایی تاریخی و دیدنی یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری اصفهان به حساب می‌آید و هر سال هزاران گردشگر ایرانی و خارجی برای بازدید از جذابیت‌های آن راهی سفر به ابیانه می‌شوند.

بهترین زمان سفر به ابیانه کدام فصل است؟

بهترین روش اجاره اقامتگاه در اصفهان کدام است؟