اگر از مسافران اصفهان درباره به یاد ماندنی‌ترین و جذاب‌ترین دیدنی‌های این شهر بپرسید، بدون شک یکی از نام‌هایی که زیاد می‌شنوید سی و سه پل است. سی و سه پل یکی از نمادهای شهر اصفهان و بخشی از هویت تاریخی و کهن این شهر است.


در واقع اگر نقش‌جهان را قلب اصفهان بدانیم، پل‌های تاریخی این شهر از جمله سی و سه پل همانند شریان‌های حیاتی آن هستند که به پایداری جریان زندگی در شهر کمک می‌کنند.


سی و سه پل اصفهان نه فقط یک اثر تاریخی که یکی از خاص‌ترین پل‌های دنیا و از شاهکارهای معماری جهان است. نشستن در حاشیه زاینده‌رود در حوالی سی و سه پل و صرف غذا و گپ و گفت با دوستان و خانواده یکی از محبوب‌ترین تفریحات اصفهانی‌ها در سال‌های گذشته بود.


مسافران و اهالی شهر در زیر طاق‌های سی و سه پل می‌نشستند و از نوای جریان آب که همچون یک موسیقی روح‌نواز باعث آرامش روح و جانشان می‌شد لذت می‌بردند.


اگر چه خشکسالی‌های پی‌درپی و مشکلات ناشی از آن منجر به کم‌شدن آب زاینده‌رود و آسیب به پل شد، اما هنوز مردم این شهر در تلاش هستند تا روح زندگی را در آن حفظ کنند.


چنانچه قصد سفر به اصفهان را دارید یا می‌خواهید درباره سی و سه پل، این شاهکار پل‌سازی جهان اطلاعات بیش‌تری به دست آورید، مطالعه این مقاله برای شما مفید خواهد بود.


آشنایی با سی و سه پل اصفهان


آشنایی با سی و سه پل اصفهان

به‌جرئت می‌توان گفت که سی و سه پل یکی از شاخص‌ترین نمادهای شهر اصفهان است. زیبایی، سبک معماری و جذابیت این بنا باعث شده تا شهرت آن به فراتر از مرزهای ایران برسد و هر سال هزاران گردشگر برای بازدید از آن به اصفهان سفر کنند. نام سی و سه پل از سی و سه چشمه یا طاق زیبا گرفته شده که در بخش زیرین پل قرار دارد.


البته در روزگاری که این پل توسط استاد حسین بنای اصفهانی و با نظارت الله‌وردی‌خان ساخته می‌شد، دارای چهل طاق بود. به همین دلیل این پل به نام‌های دیگری مانند چهل‌چشمه و پل الله‌وردی‌خان هم شناخته می‌شود.


به‌تدریج از چهل‌چشمه اولیه، سی وسه تا باقی ماند تا این بنا به سی و سه پل معروف شود. علاوه بر سایر ویژگی‌های منحصربه‌فرد سی و سه پل، آن را طولانی‌ترین پل اصفهان هم می‌دانند. در واقع این پل در عریض‌ترین بخش زاینده‌رود ساخته شده که از نظر عمق، اندازه مناسبی برای احداث چنین سازه‌ای داشته است.


سی و سه پل را می‌توان یک پل دوطبقه دانست؛ چون رهگذران می‌توانند از بخش بالایی و پایینی آن عبور کنند و خودشان را از یک سو، به سمت دیگر پل برسانند. در روزگاری که آب زاینده‌رود فراوان بود، انعکاس طاق‌ها و نمای بالایی پل در آب بر زیبایی و جذابیت آن می‌افزود.


البته این روزها هم با نورپردازی چشم‌نواز تلاش کرده‌اند تا بخشی از شکوه و عظمت گذشته این پل را بازگردانند؛ اگرچه هنوز جای جریان آب و زمزمه روح‌بخش آن در زیر طاق‌های پل خالی است.


در نخستین سال‌های روی کار آمدن پهلوی اول، سی و سه پل اصفهان به‌عنوان یکی از بناهای تاریخی ارزشمند ایران‌زمین در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد و پس از آن برای حفظ و مرمت این بنا تلاش‌های بیش‌تری انجام دادند.


تاریخچه سی و سه پل


تاریخچه سی و سه پل

رودخانه زاینده‌رود که از میان شهر اصفهان می‌گذرد، در روزگاران گذشته بسیار پر آب  بود و مردم برای تردد از یک‌سوی رودخانه به سمت دیگر نیاز به عبور از پل داشتند.


به همین دلیل، شاه‌عباس در نخستین سال‌های حکومت خود و برای رفاه بیش‌تر مردم شهر اصفهان، به یکی از سرداران به نام خود یعنی الله‌وردی‌خان دستور داد تا پلی باشکوه بر زاینده‌رود بسازد.


در ابتدا این پل در یک‌طبقه شامل ۴۰ طاق زیرین بنا شد که مردم می‌توانستند از آن استفاده کنند. پس از چند سال، طبقه‌بالایی پل هم به آن اضافه شد. کمی بعد انحراف آب و کاشت درخت در دو سوی پل، هفت‌چشمه یا طاق از دو طرف را از بین می‌برد.


در نهایت این پل با سی و سه طاق باقیمانده، به شکلی که امروز می‌بینیم در آمد. به‌طورکلی ساخت این پل حدود شش سال زمان برد و در این مدت، الله‌وردی‌خان ناظر به پیشرفت امور آن بود. این پل برای سال‌ها محلی برای برگزاری آئین‌های خاص از جمله جشن نوروز، مراسم خاج‌شویان ارامنه و جشن آب‌پاشان ایرانیان بود.


اگر چه امروز خبری از برگزاری این جشن‌ها در سی و سه پل نیست، اما شما می‌توانید توصیف شکوه و نحوه برگزاری آن‌ها را در آثار مکتوب به‌جامانده از دوره صفویه و سفرنامه‌های معتبر مطالعه کنید.


تا پیش از انقلاب سال ۵۷ این پل برای تردد وسایل نقلیه هم مورداستفاده قرار می‌گرفت. اما در چهار دهه گذشته، سی و سه پل اصفهان فقط به محلی برای تردد عابران و گشت‌وگذار گردشگران در سفر به این شهر دیدنی تبدیل شده است.


معماری سی و سه پل


معماری سی و سه پل

سی و سه پل با کمی کم‌تر از سیصد متر طول و چهارده متر عرض، بلندترین پلی است که در دوره صفویه بر روی زاینده‌رود ساخته شد.


شما در نمای روبه‌روی این بنا، سی و سه طاق هفت تا نه‌متری در پایین و نود و نه طاقچه در بالا مشاهده می‌کنید که به شکل زیبا و چشم‌نوازی قرار گرفته‌اند.


طاق‌نماهایی که در دو طرف پل وجود دارد، سرپوشیده است و باعث ایجاد یک فضای مسقف برای تردد در دو سوی پل شده است.


امروز مردم از هر دوطبقه پل می‌توانند به‌راحتی عبور کنند؛ اما درگذشته که زاینده‌رود پر آب بود، عبور از طبقه پایین به‌سختی امکان‌پذیر بود و در مواقعی شرایط عبور از آن وجود نداشت. آنچه نظر معماران و بینندگان را در نظر اول به این بنا جلب می‌کند، قدرت و استحکام مواد به‌کاررفته در ساخت آن است.


بخش بالایی پل از ترکیب آجر و گچ ساخته شده و برای استحکام‌بخشی بیش‌تر به پایه‌ها، در ساخت آن از سنگ و ساروج (ترکیبی از خاک رس، خاکستر، آهک و الیاف خاص) هم استفاده شده است.


یکی از عجایب معماری سی و سه پل این است که رطوبت ناشی از قرارگرفتن پایه‌های پل در آب باعث افزایش استحکام آن می‌شود. علت این موضوع را می‌توان در انتخاب محل بنای این پل جست‌وجو کرد.


معمار این پل یعنی استاد حسین بنای اصفهانی تصمیم گرفت سی و سه پل را بر روی بستر شنی رودخانه که عرض بیش‌تر اما عمق کم‌تری داشت بنا کند. به همین دلیل بخش پایینی پایه‌های پل را شمع‌کوبی کرد تا جریان آب نه‌تنها باعث فرسودگی آن نشود، بلکه به تقویت پایه‌ها هم کمک کند.


حالا که زاینده‌رود خشک شده و زمین‌های اطراف پل به دلیل خشکسالی و حفاری مترو درگیر فرونشست هستند، نگرانی‌ها در مورد آسیب به بنا افزایش پیدا کرده است.


سی و سه پل اصفهان کجاست؟


سی و سه پل اصفهان کجاست؟

سی و سه پل اصفهان پلی بین خیابان چهارباغ بالا و چهارباغ عباسی است. در واقع این خیابان‌های مهم و پر تردد شهر اصفهان توسط این پل باشکوه به هم متصل می‌شوند.


باتوجه‌به این که سی و سه پل در قلب بناهای تاریخی اصفهان و در یکی از مهم‌ترین خیابان‌های شهر قرار دارد، صدها اقامتگاه عالی در اطراف آن برای اسکان گردشگران ساخته شده است. پس شما برای بازدید از این پل و گشت‌وگذار در اطراف آن می‌توانید قدم‌زنان از اقامتگاه خود به سی و سه پل برسید.


بازدید از سی و سه پل هیچ هزینه‌ای ندارد و شما این فرصت را دارید تا در هر ساعت از شبانه‌روز در میان طاق‌های آن قرم بزنید و غرق در اعجاز معماری باشکوه آن شوید.


ترافیک خیابان چهارباغ در اصفهان معروف است؛ پس اگر می‌خواهید با خودروی شخصی به سی و سه پل بروید بهتر است ساعت‌های خلوت و کم تردد را برای این کار انتخاب کنید. البته امکان استفاده از مترو، تاکسی و اتوبوس هم برای رسیدن به سی و سه پل و قدم‌زدن در حوالی آن وجود دارد.


در روزگاری که آب زاینده‌رود در پای این پل جاری بود، قایق‌سواری یکی از تفریحات مردم شهر و گردشگران اصفهان به‌حساب می‌آمد.


به نظر می‌رسد این روزها لذت قایق‌سواری در حوالی سی و سه پل جایی در حافظه و خاطرات نسل جدید نداشته باشد. بااین‌حال قدم‌زدن در فضای سبز دو سوی رودخانه و مشاهده عظمت معماری این پل هنوز می‌تواند بینندگان را شگفت‌زده کند.


دیدنی‌های نزدیک به سی و سه پل اصفهان


دیدنی‌های نزدیک به سی و سه پل اصفهان

اصفهان یکی از تاریخی‌ترین شهرهای جهان است و هر گوشه‌وکنار آن با بناهای ارزشمند و باشکوه یادگار دوران گذشته زینت داده شده است.


ازآنجاکه سی و سه پل در خیابان چهارباغ، یکی از قدیمی‌ترین خیابان‌های اصفهان قرار گرفته است، ده‌ها بنای تاریخی و جاهای دیدنی اصفهان در اطراف آن وجود دارد.


کلیسای وانک و محله جلفا، بازار قیصریه اصفهان، میدان نقش‌جهان و بناهای دیدنی موجود در آن و کاخ چهلستون تنها چند مورد از جاهای دیدنی اصفهان در حوالی سی و سه پل هستند پیشنهاد می‌کنیم در زمان سفر به اصفهان حتما به مسجد جامع اصفهان سر بزنید و از آن دیدن کنید.


فاصله این بناهای تاریخی از هم بسیار کم است و اگر علاقه‌مند به پیاده‌روی هستید، می‌توانید به‌راحتی برای بازدید از یک اثر تاریخی به بنای دیگر بروید و لذت فراوان ببرید.


کمی دورتر از سی و سه پل، باغ به پرندگان اصفهان قرار دارد که مجموعه‌ای جذاب و بی‌نظیر از پرندگان کمیاب را به بینندگان عرضه می‌کند. به شما توصیه می‌کنیم بازدید از باغ پرندگان اصفهان را حتماً در برنامه اصفهان‌گردی خود قرار دهید.


بهترین زمان بازدید از سی و سه پل


بهترین زمان بازدید از سی و سه پل

سی و سه پل همیشه زیباست. فرقی نمی‌کند در نخستین روزهای بهار طبیعت به بازدید از آن می‌پردازید یا شب‌های برفی و سرد زمستان! آنچه به گشت‌وگذار شما در سی و سه پل اصفهان ارزش می‌دهد، ساختار این بنای تاریخی و زیبایی‌های معماری آن است.


بااین‌حال اگر می‌خواهید بدون نگرانی از گرما و سرمای هوا در سی و سه پل و حوالی آن قدم بزنید و از آوای دلنشین پرندگان و طبیعت زیبای اطراف لذت ببرید، بهار و پاییز بهترین زمان برای سفر به اصفهان است.


در این دو فصل، هوای شهر اصفهان معتدل و مطبوع است و لذت گشت‌وگذار در جاهای دیدنی اصفهان، خیابان‌های زیبا و بناهای تاریخی عظیم و باشکوه آن را چندبرابر می‌کند.


. البته قدم‌زدن در شب‌های برفی و آرام اصفهان هم لذتی است که به‌راحتی نمی‌توان از آن گذشت. اگر چه اصفهان زمستان‌های سردی دارد، اما شما می‌توانید با اسکان در اقامتگاه‌های بسیار خوب و دارای امکانات مناسب این شهر، سفری خوش و بی‌دردسر را تجربه کنید.


روزهای تابستانی اصفهان هم اگر چه گرم هستند، ولی شب‌های خنک و جذاب آن بهترین زمان برای گشت‌وگذار در شهر و لذت‌بردن از زندگی شبانه جاری در آن خواهند بود.


این روزها که آب زاینده‌رود در پای سی و سه پل جریان ندارد، بسیاری از گردشگران ترجیح می‌دهند شب‌ها به بازدید از این بنای تاریخی بپردازند.


نورپردازی‌های جذاب پل در شب به زیبایی‌های این بنا اضافه می‌کند و آن را به مکان مناسبی برای گردش شبانه و عکس‌گرفتن در اصفهان تبدیل کرده است.


بهترین روش اجاره اقامتگاه در اصفهان


بهترین روش اجاره اقامتگاه در اصفهان

اصفهان را می‌توان پایتخت گردشگری ایران نامید. این کهن شهر جذاب و زیبا که امروز به یکی از مدرن‌ترین شهرهای ایران تبدیل شده، میزبان هزاران گردشگر ایرانی و خارجی در تمام فصل‌های سال است و امکان اجاره اقامتگاه بوم گردی اصفهان در هر نقطه‌ی این شهر وجود دارد.


همین موضوع به رونق کسب‌وکارهای مرتبط با گردشگری از جمله رستوران‌داری، اجاره اقامتگاه و... کمک کرده است. شما در هر کوچه و خیابان این شهر به‌ویژه در بافت تاریخی آن، چندین اقامتگاه برای گردشگران از جمله هتل، خانه‌های سنتی و اقامتگاه بوم‌گردی، آپارتمان، سوئیت، ویلا و... را خواهید دید.


این تنوع اقامتگاه‌ها اگر چه بسیار خوب و مطلوب است، اما ممکن است انتخاب اقامتگاه مناسب برای طیف‌های مختلف گردشگران را سخت کند.


برای راحتی کار، جاباما امکان بررسی انواع مختلف اقامتگاه‌های اصفهان را به‌صورت آنلاین فراهم کرده تا بتوانید در سریع‌ترین زمان ممکن، اقامتگاه موردنظر خود را پیدا کنید. برای اجاره اقامتگاه اصفهان از طریق جاباما شما تنها به یک تلفن همراه یا کامپیوتر متصل به اینترنت نیاز دارید.


پس از ورود به سایت یا اپلیکیشن جاباما و واردکردن نام شهر اصفهان، زمان سفر و تعداد همسفرانتان، مجموعه کاملی از بهترین اقامتگاه‌های شهر پیش روی شما قرار می‌گیرد.


در این مرحله شما می‌توانید باتوجه‌به هزینه، امکانات، تصاویر و ویژگی‌های هر اقامتگاه، بهترین آن‌ها را برای سفر به اصفهان انتخاب و اجاره کنید.


اجاره اقامتگاه در اصفهان از طریق جاباما به‌سادگی چند کلیک است و همه مراحل شامل بررسی، رزرو، کنسل‌کردن و... به‌صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری امکان‌پذیر خواهد بود.


اگر قصد دارید در پیک مسافرت‌‌ها به اصفهان یعنی عید نوروز و تعطیلات طولانی تابستانی به این شهر سفر کنید، بهتر است پیش از شروع سفر به فکر رزرو اقامتگاه باشید.


اگر چه هزاران اقامتگاه در این شهر برای اسکان مسافران وجود دارد، اما ممکن است در روزهای شلوغ این شهر، امکان پیداکردن بهترین مکان برای اقامت شما و همسفرانتان دشوار شود. اجاره آنلاین اقامتگاه از جاباما پیش از سفر به شما کمک می‌کند تا سفری خوش و خاطره‌انگیز به اصفهان را تجربه کنید.


پاسخ به سوالات متداول درباره معرفی سی و سه پل اصفهان


سی و سه پل در کجاست؟

در یک سر سی و سه پل، بخش جنوبی خیابان چهارباغ بالا و در سر دیگر آن، بخش شمالی خیابان چهارباغ عباسی قرار دارد. در واقع سی و سه پل اصفهان، این دو خیابان مهم شهر را به هم متصل می‌کند. شما برای دسترسی به آن می‌توانید با وسایل نقلیه شخصی، اتوبوس، تاکسی و حتی مترو خودتان را به خیابان چهارباغ برسانید و از این بنای زیبا دیدن کنید.

بهترین زمان بازدید از سی و سه پل چه موقع است؟

کدام دیدنی‌های اصفهان در نزدیکی سی و سه پل هستند؟

بهترین روش برای اجاره اقامتگاه در اصفهان کدام است؟