پل های دیدنی اهواز، نمادهایی از شکوه و جنگ!

لیست مطالب
اهواز دیدنیهای بسیاری دارد و سفر به این شهر با وجود مردمی خونگرم که همیشه پذیرای گردشگران از سراسر کشور هستند میتواند بهترین خاطره را برای شما بسازد. پل های دیدنی اهواز تنها بخشی از جاذبههای گردشگری این شهر بزرگ و تاریخی هستند که روی رودخانه بزرگ و خروشان کارون ساخته شدهاند.
اهواز از جمله تمدنهایی است که در اطراف رودخانه کارون شکل گرفته و به دلیل آبوهوایی متفاوت انتخاب بسیار مناسبی برای سفر در نیمه دوم سال خواهد بود.
جالب است بدانید که درختان اهواز همیشه سبز هستند و بنابراین اگر در فصل زمستان نیز به این شهر سفر کنید، طبیعتی سرسبز را در اطراف رود کارون خواهید دید.
در این مقاله به بررسی مهمترین و زیباترین پل های اهواز میپردازیم و از پلی خواهیم گفت که نقشی اساسی در پیروزی متفقین در جنگ جهانی بازی کرده است.
معرفی پل های دیدنی اهواز
پل های دیدنی اهواز تنها یکی از جاذبههای گردشگری این شهر هستند که میتوانید در بخشهای مختلف رود کارون آنها را ببینید.
زمان ساخت قدیمیترین پل این استان به سال ۱۳۰۸ برمیگردد، یعنی زمانی که متفقین از پل پیروزی که بعدها پل سیاه نام گرفت برای انتقال آذوقه و سربازان استفاده میکردند.
این پل نقش مهمی در پیروزی متفقین در جنگ جهانی داشت و به همین دلیل نیز به آن پل پیروزی میگویند. در ادامه به معرفی و بررسی ۱۰ پل مهم و برتر اهواز میپردازیم که همگی روی رود کارون ساخته شدهاند.
پل سفید اهواز
کارون بزرگترین و پُرآبترین رودخانه کشور و تنها رودخانهای است که امکان کشتیرانی در آن وجود دارد. البته از زمانیکه کشتیها در کارون رفت و آمد میکردند مدتی میگذرد. رود کارون از کوههای استان چهارمحال و بختیاری سرچشمه گرفته و باعث ایجاد تمدنی بزرگ در حاشیه رود در اهواز شده است.
رود بزرگ کارون شهر اهواز را به دو بخش شرقی و غربی تقسیم کرده و راه ارتباطی اصلی میان این دو بخش، پل سفید بهعنوان یکی از پل های دیدنی اهواز است.
تاریخچه ساخت پل
پل سفید اهواز در دوره حکومت پهلوی اول ساخته شده و اولین پل معلق کشور است. با توجه به شیوه طراحی پل سفید، به آن پل هلالی یا پل معلق نیز گفته میشود.
مراحل ساخت این پل بهعنوان یکی از پل های دیدنی اهواز از سال ۱۳۱۲ آغاز شد. در آن زمان تنها یک پل روی رودخانه کارون ساخته شده بود که به آن پل فلزی راهآهن میگفتند. در تاریخ ۱۷ خرداد ماه ۱۳۱۲، قراردادی میان نماینده شرکت سوئدی سونسکاانتر پرناداکتی و وزیر طرق و شوارع ایران برای ساخت پل منعقد شد.
هزینه ساخت پل سفید بهعنوان یکی از پل های دیدنی اهواز ۵٫۷ میلیارد ریال برآورد شده بود که پرداخت آن بر عهده بانک ملی ایران بود. پس از عقد قرارداد، سفارت ایران در استکهلم تأیید رسمی مبنی بر تأمین مصالح و لوازم ساختمان پل را صادر کرد.
وظیفه ساخت پل سفید اهواز بر عهده یک مهندس آلمانی و همسرش بود و مراحل ساخت پل تا سال ۱۳۱۴ به خوبی پیش رفت تا آنجا که برای قرار دادن هلالی دوم پل اقدام کردند.
بخش هلالی پل سفید اهواز، یک چالش بزرگ
مهندسان برای ساخت بخش هلالی پل از لوازم شرکت انگلیسی استفاده میکردند که در آن زمان در شرکت نفت ایران کار میکرد. اما زمانی که نوبت به نصب قوسهای پل رسید، شرکت انگلیسی لوازم کار شامل جرثقیل را پس گرفت. این واقعه برای مهندس آلمانی بسیار ناراحت کننده بود و در نتیجه این مهندس به دلیل نیمهکاره ماندن پل سفید دق کرد.
اما همسر مهندس آلمانی با وسایل ابتدایی که در دست داشت، قوس دوم را اجرا کرد.
مهندسان عمر مفید پل را ۵۰ سال اعلام کردند و برای آن نیز ۲۴ ماه ضمانت در نظر گرفتند. اولین آزمایش پل حدود ۴ ساعت و ۳۰ دقیقه به طول انجامید و در نهایت نیز در تاریخ ۱۵ آبان ماه سال ۱۳۱۵ به بهرهبرداری رسید. مهندسان شروطی برای استفاده از پل وضع کردند که به شرح زیر است.
- تنها یک ماشین در حال عبور از روی پل باشد.
- سرعت اتومبیل روی پل نباید بیشتر از ۵ کیلومتر در ساعت باشد.
- اگر قرار است درشکهای از روی پل عبور کند نباید پشت سر هم حرکت کنند.

معماری پل سفید اهواز
پل سفید اهواز روی پایههای بتنی ساخته شده و تماماً فلزی است. پل دارای دو قوس بتنی ۱۲ و ۲۰ متری است و یک پیادهرو دارد. دهانههای بزرگ این پل به طولهای ۱۳۶ و ۱۳۰ متر هستند. پل دارای ۳ دهانه میانی است که هر کدام ۴۹ متر بوده و دهانههای کناری آن نیز ۱۲ و ۲۰ متری است.
جاذبههای دیدنی اطراف پل سفید اهواز
پل سفید بهعنوان یکی از پلهای دیدنی اهواز یکی از جاذبههای گردشگری این شهر است. اما شما میتوانید از جاذبههای دیگری که در ادامه معرفی میکنیم نیز بازدید داشته باشید.
- کاروانسرای معینالتجار در فاصله ۶۵۰ متری از پل سفید
- پارک جزیره در فاصله ۱ کیلومتری از پل سفید
- کلیسای مسروپ مقدس در فاصله ۱ کیلومتری از پل سفید
- سقاخانه اهواز در فاصله ۱٫۴ کیلومتری از پل سفید
- خانه ماپار در فاصله ۲٫۲ کیلومتری از پل سفید
آدرس پل سفید اهواز
حدفاصل میدان شهدا و خیابان فلسطین (اداره پست)
اگر خواستید از تهران راهی اهواز شوید، میتوانید فاصله تهران تا شهرهای مختلف ایران را در این مطلب بخوانید.

پل سیاه اهواز
همزمان با احداث راهآهن سراسری ایران، پل سیاه اهواز نیز در سال ۱۳۰۸ ساخته شد. علت نامگذاری این پل، رنگ سیاه بدنه و پایهها است
این پل که متعلق به اداره کل راهآهن جنوب ایران است، خط راهآهن بندرامام خمینی در بخش جنوبی استان خوزستان را به راهآهن سراسری شهر خرمشهر-تهران شمال متصل میکند.
تاریخچه پل سیاه اهواز
این پل در زمان جنگ جهانی دوم بهعنوان مسیری برای حمل آذوقه، مهمات و نیروی ارتش روس بود. در نتیجه این پل تأثیر زیادی در پیروزی متفقین در جنگ جهانی داشت و به آن لقب “پل پیروزی” را دادند. بعدها که پایه و بدنه پل به رنگ سیاه درآمد، نام آن به “پل سیاه” تغییر کرد.
پل سیاه با طول ۱۰۵۰ متر و عرض ۶ متر در محل قبلی پل تاریخی اهواز که قدمت آن به دوره ساسانی برمیگردد و به پل شادووان شهرت داشت، ساخته شد.

معماری پل سیاه اهواز
پل سیاه بهعنوان یکی از پل های دیدنی اهواز با فونداسیون بتنی و از نوع فلزی روی بستر سنگی رودخانه کارون ساخته شده است. همانطور که اشاره کردیم طول این پل ۱۰۵۰ و عرض آن نیز ۶ متر است. پل سیاه ۵۲ پایه دارد که بخشی از آن در بستر رودخانه و بخشی دیگر روی زمین قرار دارند.
پل سیاه دو خط رفت و برگشتی برای عبور قطار داشته و در دو طرف آن نیز پیادهرویی با عرض ۱ متر در نظر گرفته شده است.
جاذبههای گردشگری اطراف پل سیاه اهواز
پل سیاه بهعنوان یکی از پل های دیدنی اهواز خود از جاذبههای گردشگری این شهر است. از دیگر جاذبههای اطراف پل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- سقاخانه تاریخی اهواز در فاصله ۷۸۰ متری پل سیاه
- استخر جهان در فاصله ۱ کیلومتری پل سیاه
- ایستگاه متروی مرکز فرهنگی در فاصله ۱٫۴ کیلومتری پل سیاه
- پارک ساحلی در فاصله ۱٫۷ کیلومتری پل سیاه
- پارک جزیره در فاصله ۲ کیلومتری پل سیاه

پل نادری اهواز یا همان پل چهارم اهواز یا پل سلمان فارسی
پل نادری که به آن پل سلمان فارسی یا پل چهارم نیز گفته میشود در سال ۱۳۵۴ به بهرهبرداری رسید. طول این پل ۵۷۶ متر و عرض آن نیز ۱۸ متر است.
این پل خیابان سلمان فارسی را به کوی تختی (امانیه سابق) و میدان مولوی متصل میکند و شاید بههمین دلیل است که به آن پل سلمان فارسی نیز میگویند.
پل نادری دارای نورپردازیهای بسیار زیبایی در شب است و بین پل سفید و پل هشتم قرار گرفته است.

پل صنایع فولاد یا پل ششم اهواز
پل صنایع فولاد اهواز که با نام پل ششم اهواز نیز شناخته میشود در بخش جنوبی شهر اهواز و در نزدیکی روستای چنیبه در غرب رود کارون و شهر کارون در بخش شرقی رودخانه واقع شده است.
این پل راه ارتباطی میان کارخانههای نورد و صنایع دستی در دو سمت رود کارون است. این پل که در سال ۱۳۸۶ به بهرهبرداری رسیده ۷۴۰ متر طول و ۳۰٫۴۰ متر عرض دارد.
جاذبههای گردشگری اطراف پل صنایع فولاد
- بولینگ بوستان در فاصله ۲٫۵ کیلومتری از پل صنایع فولاد
- مجتمع تفریحی بولینگ ساحل در فاصله ۲٫۶ کیلومتری از پل صنایع فولاد
- بازارچه درویشیه در فاصله ۳ کیلومتری پل صنایع فولاد
- منطقه گاومیش آباد در فاصله ۳٫۳ کیلومتری پل صنایع فولاد
آدرس پل صنایع فولاد یا پل ششم اهواز
خوزستان، اهواز، بلوار ساحلی غربی

پل گفت و گوی تمدن ها یا همان پل هفتم اهواز
پل گفت و گوی تمدنها که به آن پل آبشار یا پل هفتم اهواز نیز گفته میشود از جمله پل های دیدنی اهواز است که بهعنوان طولانیترین آبشار مصنوعی خاورمیانه نیز شناخته میشود. قوس خارجی آبشار به طول ۲۰۰ متر و قوس داخلی به طول ۱۵۰ متر زیبایی خاصی به پل هفتم داده است.
در آبشار مصنوعی پل گفت و گوی تمدنها از ۶ الکتروپمپ ۹۰۰ کیلوواتی استفاده میشود که آب را از رودخانه به بالای پل میکشند. فوارهها نیز از دو طرف پل به داخل رودخانه میریزند و شبها با نورپردازی زیبایی که انجام میشود صحنهای خیرهکننده بوجود خواهد آمد.

پل کابلی یا پل هشتم اهواز
پل غدیر که به آن پل کابلی اهواز نیز گفته میشود، هشتمین پلی است که روی رود کارون ساخته شده است. سازه این پل کابلی ترکهای است و خیابان تخت سلیمان و منطقه امانیه در غرب رود کارون را به خیابان زند در بخش شرقی رود کارون متصل میکند.
فرآیند احداث این پل در سال ۱۳۸۴ آغاز و در اسفند ۱۳۹۰ به بهرهبرداری رسید. طول این پل ۱۰۱۴ متر و عرض آن ۲۲ متر است و هزینه ساخت آن نیز ۴۰ میلیارد تومان بوده است. در حال حاضر، پل هشتم بزرگترین پل کابلی خاورمیانه است.

پل طبیعت کیانپارس اهواز
پل طبیعت کیانپارس دو پارک مهم شهر اهواز را که شامل پارک لاله و پارک ساحلی است به یکدیگر متصل میکند و به همین دلیل نیز به آن پل طبیعت گفته میشود. این پل در سال ۱۳۹۲ توسط شهرداری اهواز افتتاح شده و طول آن ۵۰۰ متر بوده و عرض آن نیز ۵ متر است.
در ساخت این پل بیش از ۲۵۰۰ متر مربع چوب پلاست برای کفپوش استفاده شده است. از جمله مهمترین تفریحات اطراف پل میتوان به زمین فوتبال، بدمینتون، امکان ماهیگیری و همچنین امکان گردش در دو پارک لاله و پارک ساحلی اشاره کرد.
پل طبیعت پیادهروی این دو پارک را به یکدیگر متصل میکند و تقریباً شبیه پل طبیعت تهران است.
یکی از جاذبه های اهواز و پل هایش، شبهای اهواز است! این پل ها در شب عجیب دیدنی هستند. اهواز یکی از ۶ شهر همیشه بیدار ایران است.

پل سوم اهواز یا همان پل ترانزیتی
فرآیند ساخت پل سوم اهواز که به آن پل ترانزیتی نیز گفته میشود در شهریور سال ۱۳۳۶ آغاز شد و در بهمن ۱۳۴۹ نیز به بهرهبرداری رسید. این پل شمال کیانپارس را به میدان شهید بندر یا چهارشیر متصل میکند.
با توجه به اینکه این پل نقش ترانزیتی در حمل کالا از بندر امام به دیگر نقاط کشور را دارد به آن پل ترانزیتی اهواز نیز گفته میشود. طول پل سوم اهواز ۴۹۶ متر و عرض آن نیز ۱۴٫۵۰ متر است و ۱۶ چشمه ۳۱ متری دارد.
به منظور اتصال پل سوم به راهآهن اهواز-تهران، یک رشته خط آهن برای عبور قطار روی پل احداث شد که از آن استفاده نشد. زمانیکه در سال ۱۳۸۷ برای مرمت پل سوم بهعنوان یکی از پل های دیدنی اهواز اقدام شد، ریلها به صورت کامل حذف شدند.

پل پارک جزیره اهواز
پل پارک جزیره اهواز که روی رودخانه کارون ساخته شده، پارک جزیره را به بخش غربی اهواز متصل میکند. این پل بهعنوان یکی از پل های دیدنی اهواز در میان پل سیاه و پل سفید قرار گرفته و فرآیند ساخت آن هنوز ادامه دارد.
این پل کوتاهتر از دیگر پلهای کارون است و پس از ساخت کامل آن، گردشگران میتوانند از آن برای رفتن به پارک جزیره استفاده کنند.
جاذبههای گردشگری اطراف پل پارک جزیره اهواز
- پل سفید در فاصله ۴۷۹ متری پل پارک جزیره اهواز
- کاروانسرای معینالتجار در فاصله ۶۵۸ متری پل پارک جزیره اهواز
- پل سیاه در فاصله ۷۱۸ متری پل پارک جزیره اهواز
- کلیسای پروتستان شبان نیکو در فاصله ۷۵۳ متری پل پارک جزیره اهواز

پل پنجم اهواز یا همان پل دانشگاه
پل دانشگاه یا پل پنجم اهواز با هدف کاهش بار ترافیکی پل چهارم اهواز ساخته شده و یکی از پل های دیدنی اهواز است. این پل مسیر خیابان دکتر شریعتی را به اتوبان گلستان متصل میکند.
پل پنجم اهواز در تاریخ سوم خرداد ۱۳۷۵ ساخته شده و ۴۸۰ متر طول و ۳۰٫۷۰ متر نیز عرض دارد.
جاذبههای گردشگری اطراف پل پنجم اهواز
- پل هشتم یا پل کابلی در فاصله ۷۶۲ متری از پل پنجم اهواز
- ورزشگاه تختی در فاصله ۸۱۸ متری از پل پنجم اهواز
- موزه خراطی اهواز در فاصله ۱ کیلومتری از پل پنجم اهواز
- بازار فلافل اهواز در فاصله ۱٫۳ کیلومتری از پل پنجم اهواز
پل شمالی یا پل نهم اهواز
پل نهم اهواز یا پل شمالی یکی دیگر از پل های دیدنی اهواز است که بلوار منتهی به فلکه فرودگاه اهواز را به خیابان ۱۸ متری چهارم کیانآباد متصل میکند و قرار بود در سال ۱۳۹۲ به بهرهبرداری برسد. با احداث این پل ۹۸۰ متری، ارتباطی آسان میان مناطق کیانپارس و ملیراه اهواز ایجاد شده است.
پل سپهبد قاسم سلیمانی، نام جدید پل نهم است که برای ساخت آن ۴۸۰ میلیارد ریال هزینه شده است.
با احداث این پل ترافیک مناطقی چون کوروش، زیتون کارمندی، زرگان و جواهری به سمت شرق اهواز هدایت شده و در نتیجه از ترافیک منطقه کیانپارس کاسته میشود.
تعداد کم پایههای داخل رودخانه از جمله مهمترین ویژگیهای این پل است. چرا که وجود پایههای زیاد، منجر به رسوبگذاری و پیر شدن رودخانه میشود.
بهترین فصل سفر به اهواز کی است؟
جالب است بدانید که شهر اهواز از نظر گردشگران دو فصل دارد که شامل تابستان و پاییز است. بنابراین در این شهر زیبا، یا همیشه هوا آفتابی و گرم است یا بارانی و خنک.
یکی از شگفتیهای این منطقه سبز ماندن برگ درختان در فصل پاییز و حتی فصل زمستان است.
با توجه به اینکه گرمای هوای اهواز برای بسیاری از گردشگران قابل تحمل نیست بنابراین بهترین زمان برای سفر به اهواز فصل پاییز و اوایل فصل بهار خواهد بود. زمانیکه همه جا سبز است و هوا خنکی خوبی دارد.
شهرهای جنوبی ایران ز مقاصد عالی برای سفر پاییزی هستند. اگر نمیدانید در پاییز کجا برویم این مطلب را در مجله جاباما بخوانید.

رزرو بهترین اقامتگاه ها در اهواز
حالا که با پل های دیدنی اهواز آشنا شدید اگر قصد سفر دارید میتوانید یکی از اقامتگاهها و هتلهای جاباما در اهواز را برای رزرو انتخاب کرده و سفر خوشی را تجربه کنید.
در حال حاضر ۱۵ هتل در بخشهای مختلف شهر اهواز فعال هستند که قیمت هر شب اقامت آنها از ۲۱۰ هزار تومان به بالاست.
جاهای دیدنی معروف اهواز
غیر از پل های دیدنی اهواز، این شهر زیبا جاهای دیدنی بسیاری دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
- حمام نفت سفید
- دانشگاه سه گوش اهواز
- بازار عبدالحمید اهواز
- خانه ماپار اهواز
- سرای معینالتجار
- گورستان سنگه تپی کوهساران
- دانشسرای مقدماتی
- رودخانه کارون
- خیابان نادری اهواز
- لشکرآباد اهواز
- آبشار اهواز
- بازار کاوه اهواز
- بازار امام رضا اهواز
- سیتیسنتر مهزیار
- پاساژ نخل اهواز
- موزه هنرهای معاصر
- مرکز خرید برج اهواز
پاسخ به سوالات متداول درباره پل های دیدنی اهواز
اهواز در حال حاضر ۱۰ پل به نامهای پل سفید، پل سیاه، پل نادری، پل گفت و گوی تمدنها، پل صنایع فولاد، پس کابلی یا پل هشتم، پل طبیعت، پل سوم اهواز، پل پارک جزیره و پل پنجم است.
معروفترین پل اهواز، پل سفید است که به دلیل رنگ سفید پایهها و بدنه این نام را به آن دادهاند. این پل که در سال ۱۳۱۲ ساخته شده در اهواز حدفاصل میدان شهدا و خیابان فلسطین (اداره پست) قرار دارد.
پل سیاه اولین پل اهواز است که در سال ۱۳۰۸ ساخته شده و متعلق به اداره کل راهآهن جنوب است. در ابتدای امر نام این پل، پیروزی بود اما پس از رنگ کردن بدنه و پایهها به آن پل سیاه گفتند.
قدیمیترین پل اهواز، پل سیاه یا پل پیروزی نام دارد که در واقع در محل پل تاریخی اهواز به نام پل شادوان ساخته شده است. این پل در زمان جنگ جهانی بهعنوان مسیری برای رفت و آمد سربازان و ارسال آذوقه توسط روسها استفاده میشد.
پل سفید اهواز که بهعنوان اولین پل معلق این شهر شناخته میشود در حدفاصل میدان شهدا و خیابان فلسطین (اداره پست) واقع شده است.
اهاواز نماد غیرت و جاودانگی ایران است و خیلی از پل ها شاهد حفظ کشور بوده اند