ایران کشوری پهناور است که در یک موقعیت جغرافیایی استثنایی در خاورمیانه قرار گرفته است و داشتن 4 فصل در کنار هم آن را به کشوری شگفت‌انگیز بدل کرد است. به هر نقطه‌ای از ایران که سفر کنید شاهد آثار تاریخی به جای مانده از تاریخ پرفراز و نشیب این کشور باستانی خواهید بود. آثاری که در دوران‌های مختلف با جزئیات فراوان به دستور فاتحان و با هنر دست معماران عارف هر دوره ساخته شده‌اند. البته زیبایی‌های رازآلود ایران فقط به بناهای با شکوه ساخته شده توسط بشر و فرهنگ باستانی آن، محدود نمی‌شوند بلکه بسیاری از عجایب طبیعی را نیز در خود جای داده است. غرب ایران به دلیل آب‌وهوای مناسب آن بهترین انتخاب برای سفرهای تابستانی و پاییزه است. با سفر به غرب ایران می‌توانید انواع مختلف آثار باستانی و مناظر طبیعی از جنگل‌های سرسبز مه گرفته تا ساحل‌های ماسه‌ای، از کوه‌ستان‌های سنگی سخت تا کویرها و شنزارهای مختلف را ببنید.


طبیعت غرب ایران

استان‌های غربی،
مقاصدی خوب برای دیدن طبیعت خوب


در طول قرن‌ها، مناظر باورنکردنی در مناطق مختلف ایران به وجود آمده است که مطمئنا دوستداران طبیعت را متحیر می‌کند. غرب ایران با داشتن آب و هوای 4 فصل و چشم اندازهای بی بدیلش، از جمله مناسب‌ترین مقاصد برای مسافرانی است که قصد دیدن انواع مختلف مکان‌های دیدنی را دارند. به بیان دیگر، شما فقط با انجام یک سفر کوتاه داخلی از تجربه جاذبه های طبیعی و غیر طبیعی مختلف لذت خواهید برد. در ادامه لیستی از از چشم اندازهای چشمگیر و جاذبه‌های گردشگری در سفر به غرب ایران، به تفکیک استان بیان شده است:


کرمانشاه، یکی از بهترین جاهای دیدنی در سفر به غرب ایران


دیدنی‌ترین استان غرب ایران، بدون شک، استان کرمانشاه است. پس ما هم سفر به غرب ایران را با جاهای دیدنی کرمانشاه شروع می‌کنیم.


این استان سردسیر که با کشور عراق مرز مشترک دارد، آثار باستانی فراوانی دارد. از آثار تاریخی متعلق به دوران گذشته و اولین سکونت‌گاه‌های بشر تا نگه داشتن  سند عشق فرهاد در دل بیستون در گذر سالیان طولانی، از ارتفاعات اورامانات تا رود قره‌سو  همه می‌توانند مقصد بعدی شما برای تفرج و گشت وگذار باشد. پیش از اینکه چمدان ببندید و عازم سفر شوید، داشتن لیستی از اماکن دیدنی، نحوه دسترسی به آن‌ها و همچنین دانستن هزینه‌ سفر و مکان‌های مناسب برای اقامت می‌تواند بسیار کمک کننده باشد.


نان برنجی کرمانشاهی در سفر به غرب ایران




جاذبه های گردشگری غرب ایران: طاق بستان


طاق بستان یکی از زیبا‌ترین آثار تاریخی‌ای است که در سفر به غرب ایران و دیدن این منطقه، تجربه مشاهده‌ آن را نباید ازدست بدهید.  هر بخش از این سنگ‌نگاره‌ها قسمتی از تاریخ و افسانه‌های ساسانی را قاب شده در چند طاق ساسانی دست‌کنده به نمایش می‌گذارد. دیدن انعکاس این اثر در چشمه آب زلال مقابل آن که تنها 10 کیلومتر با شهر کرمانشاه فاصله دارد می‌تواند نقطه آغازین سفر شما به مناطق غرب ایران باشد.



از طاق بستان کرمانشاه در سفر به غرب ایران بازدید کنید


بیستون را عشق کند


اگر به سفری عاشقانه می‌روید یا به تازگی عاشق شده‌اید، این مکان می‌تواند یکی  از اولین مقاصد سفر شما باشد. سنگ نگاره‌ی فرهادترش که در دل کوه قرار دارد و به فرهاد عاشق پیشه منصوب است، یکی از بزرگترین سنگ نوشته‌های ایران و از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه است. این سنگ نگاره در میان محوطه بزرگ تاریخی بیستون قرار گرفته است و از مرکز شهر کرمانشاه حدود 30 کیلومتر فاصله دارد و با 15 دقیقه رانندگی به آن می‌رسید. پیشنهاد می‌کنم حتی اگر هیچکدام از آثار باستانی کرمانشاه را ندید، فرهاد تراش را از دست ندهید. اگر در جاده‌ی بیستون به کرمانشاه رانندگی کنید، می‌توانید منظره‌ی دوردست فرهادتراش را از جاده هم ببینید.



فرهادتراش بیستون کرمانشاه


تکیه معاون الملک، نگینی رنگارنگ در قلب شهر


شاید همیشه انتظار دیدن پنجره با شیشه‌های رنگی یا دیوار‌های کاشی‌کاری شده را در شهر و استان‌های مرکزی مثل یزد،کاشان، شیراز و اصفهان داشته باشید. اما باید به شما این نوید را بدهم که در ابتدای سفر به غرب ایران، در دل کوه‌ها و معماری سنگی کرمانشاه، در یکی ازمحله‌های قدیمی این شهر به نام آبشوران تکیه‌ای از حدود  150 سال پیش وجود دارد که علاوه بر اینکه نگه مخن اسرار بسیاری از اتفاقات سیاسی و اجتماعی قرن اخیر بوده است، بازی رنگ‌هایش و انعکاس شیشه‌های رنگی بر روی کف یا دیوارهای کاشی‌کاری شده هوش از سر هر بیننده‌ای هنگام اذان ظهر می‌برد.


برای دیدن تکیه معاون الملک بهتر است قبل از غروب آفتاب اقدام کنید و دالان‌های پر پیچ و خم این تکیه را درست وسط ظهر طی کنید. یک موزه‌ی کوچک مردم شناسی هم برای آشنایی بیشتر با اقوام مختلف و جاهای دیدنی غرب ایران، داخل محوطه تکیه معاون الملک قرار دارد.



تکیه معاون الملک کرمانشاه


سراب صحنه


چشم‌هایتان را ببندید و جایی را تصور کنید که در دامنه‌ی کوه‌ها قرار دارد، باغ‌های گیلاس و درختان زیبا اطرافش را احاطه کرده‌اند، از میانه آن رودهای دائمی پر سر و صدایی جریان دارد و نسیم  ملایمی به صورتتان می‌وزد. تبریک می‌گویم شما توانستید طبیعت خوش آب و هواترین منطقه استان کرمانشاه، شهری به نام صحنه در 50 کیلومتری کرمانشاه را تصور کنید. حالا چشم‌هایتان را باز کنید و بار و بندیل سفر به غرب ایران را جمع کنید و بعد از رزرو اقامتگاه در جاباما حرکت کنید.


سراب صحنه با طبیعت دل‌نشین خود و رودخانه‌ی دائمی، یکی از جاذبه‌های طبیعی نزدیک به مرکز استان کرمانشاه است که می‌توان یک صبح جمعه را برای دیدن آن کنار بگذارید و لذت نوش جان کردن ناهار در دل طبیعت و همراه با صدای دل نشین رودخانه را تجربه کنید.



سراب صحنه کرمانشاه


مسجد شافعی‌ها، معماری متفاوت


وجود مسجد در کنار بازار یکی از اصلی‌ترین ارکان شهر‌های اسلامی درگذشته بوده‌است. در سفر به غرب ایران شهر کرمانشاه هم از این قائده مستثنا نیست. وجود مسجد شافعی‌ها در قلب بازار قدیم کرمانشاه (تاریکه بازار) در گذشته برای استفاده مسلمانان سنی این منطقه بوده است اما امروزه مقصد بسیاری از گردشگران هم هست. ستون‌های بلند این مسجد با گچ بری‌های ظریف آن یادآور معماری مدیترانه‌ای و یادگار معماران و کارگران خارجی سازنده آن در گذشته است.


ممکن است در حالت عادی درب مسجد باز نباشد، اما اگر کمی منتظر باشید و سراغ خادم مسجد را بگیرید، حتما می‌توانید یکی از شگفت‌انگیزترین مساجد ایران را از نزیدک ببینید. از آن‌جایی که همچنان نماز جماعت در این مسجد برگزار می‌شود، برای بازدید از این مسجد بهتر است در ساعات میانی و قبل از ظهر به این مکان سر بزنید.




مسجد شافعی کرمانشاه



قوری قلعه، جاذبه‌ای به قدمت جهان


در 25 کیلومتری شهر روانسر، غاری به نام
محلی قوری قلا وجود دارد که قدمتی به اندازه میلیون‌ها سال دارد. این غارکه حدود
2ساعت با کرمانشاه فاصله دارد بزرگ‌ترین غار آبی آسیا نام نهاده شده است. این غار
آهکی وسعت زیادی دارد و به تالارهای مختلفی تقسیم شده است. این تالارها با نام‌های تالار مریم، تالار کوهان شتر، تالار مسیر برزخ،
تالار بلور و تالار عروس  شناخته می‌شوند
که وسعت‌های متفاوتی دارند. این تالار یکی از هفت اثر طبیعی-ملی ایران است که به
ثبت جهانی یونسکو رسیده است.


قوری قلعه یکی از کشف نشده ترین و عجیب‌ترین غارهای دنیا است که
تیم‌های غارنورد مختلفی از سراسر دنیا، برای کشف راز این غار اسرار امیز به ایران
سفر می‌کنند. طول دقیق این غار مشخص نیست اما تاکنون تنها بخش بسیار محدودی از این
غار کشف شده و برای بازدید عموم آماده سازی شده است. در هنگام سفر به غرب ایران،
تجربه‌ی حضور در اعماق کوه‌ها را از دست ندهید.


غار قوری قلعه کرمانشاه

بلوار طاق بستان


اگر بعد از گشت‌وگذار در استان کرمانشاه و دیدن همه‌ی آثار باستانی این استان زیبا، در یک بعد از ظهر پاییزی دلتان گشت‌وگذار و پیاده روی دریک بلوار زیبا را خواست، بلوار طاق بستان بهترین انتخاب است و می‌تواند خاطره‌ی گشت و گذار چند روزه در این شهر را برای شما تکمیل کند. درختان سر به فلک کشیده این بلوار، به نوعی یک سقف طبیعی برای آن ایجاد کرده اند و محیط این بلوار را از هیاهوی ماشین‌ها و شلوغی خیایبان اطراف آن جدا می‌کنند.


قبل از اینکه برای سفر به غرب ایران چمدان ببندید، می‌توانید اقامتگاه خود را در کرمانشاه از طریق سایت یا اپلیکیشن جاباما رزرو کنید.


بلواز طاقبستان کرمانشاه



جاهای دینی غرب ایران: استان کردستان


استان کردستان دارای فرهنگی غنی، تاریخی
طولانی و مردمانی خون‌گرم است. با وجود داشتن طبیعتی زیبا و کوه‌های بر افراشته
رشته کوه زاگرس و جنگل‌های بلوط همچنان بکر و سرسبز مانده است. اورامانت به تنهایی
می‌تواند لقب بهشت ایران را به خود بگیرد. منطقه‌ای با انواع پوشش گیاهی مختلف و
تنوع گیاهی و جانوری فراوان و آبشار و ارتفاع مختلف. مردمان ساکن این خطه، شاید
رشک برانگیز ترین زندگی را در بین مردمان ساکن نواحی غربی ایران داشته باشند. آب و
هوایی ییلاقی و چشم‌اندازهای وسیع کردستان می‌تواند یکی دیگر از مقاصد سفر شما باشد.
اگر تا اینجا برای سفر به غرب ایران مجاب نشده‌اید با ما همراه باشید تا شما را با
جاذبه‌های گردشگری غرب ایران و نحوه دسترسی به آن‌ها آشنا کنیم:‌


جاهای دیدنی غرب ایران و استان کردستان

مسجد جامع سنندج


مسجد دارالاحسان که به مسجد جامع سنندج معروف است یکی از مساجد زیبا و ارزشمند این شهر است که از دوران قاجار در میان بافت قدیمی شهر، به جای مانده است. دیدن کردن از این مسجد تاریخی که نماینده‌ای شایسته از معماری ایرانی-اسلامی است و شبستانی با 20 ستون بلند دارد خالی از لطف نیست و می‌تواند شروع خوبی برای گشت و گذار در در این استان شگفت‌انگیز باشد.


زیباترین جاهای دیدنی کردستان را می‌توانید در این مطلب ببینید.


خانه آصف وزیری


دیدن کردن از خانه‌های قدیمی و موزه‌های
مردم شناسی همیشه جذابیت خاص خودش را دارد. انگار با وارد شدن به این خانه‌ها، درزمان
سفر می‌کنیم و به گذشته‌ها باز می‌گردیم و با کسانی که در این خانه‌ها زندگی می‌کردند
آشنا می‌شویم. بعد از بازدید از مسجد جامع دارالاحسان، در همان نزدیکی‌ها می‌توانید
از خانه‌ی آصف وزیری دیدن کند.


موزه مردم‌شناسی این خانه که با نام
"موزه مردم شناسی مناطق کرد نشین" شناخته می‌شود، بزرگترین موزه مردم
شناسی مختص یک قومیت خاص در ایران است. در این موزه می‌توانید با فرهنگ اقوام
کردنشنین، سبک‌زندگی آن‌ها، پوشاک و لباس‌های محای، خوراکی‌ها و آداب و رسوم متنوع
آن‌ها آشنا شوید. خانه‌ی آصف وزیری که به خانه کرد معروف است در نزدیکی مسجد جامع
قرار دارد و یادگارهاییی از معماری صفوی، قاجار و پهلوی در درون خود قرار داده است
و می‌توانید با پرداخت مبلغ 3000 تومان از آن‌ها 
و موزه مردم شناسیش دیدن کنید.



پارک آبیدر سنندج


مجموعه تفریحی آبیدر


پارک کوهستانی آبیدر که از کوه‌های بزرگ و
کوچک با ارتفاعات مختلف ساخته شده است و یکی از محبوب‌ترین تفرجگاه‌های موجود در
قسمت غربی شهر سنندج قرار دارد. دلیل نامگذاری این پارک که از نام کوه‌های آبیدر
گرفته شده است، حضور چشمه‌های مختلف در این کوه‌ها است. این پارک به شهر سنندج
اشراف کامل دارد و در شب چشم انداز خیلی خوب و زیبایی به منظره‌ی شهر دارد.





روستای پالنگان


روستاهای کوهستانی که معمولا در دامنه‌های کوه‌ها قرار دارند همیشه تصویر زیبایی از سبک زندگی خودمانی روستایی ایران دارد، خانه‌هایی که متواضعانه حیاط خانه‌ی بالایی خود را سقف خانه‌شان قرار می‌دهند و برای گرم نگه داشتن همدیگر در کنار هم باقی می‌مانند. اگر شماهم علاقه دارید که برای مدتی در این جو صمیمی و دوستانه زندگی کنید می‌توانید برنامه سفر به غرب ایران را بچینید و با اجاره‌ی یک سوییت در روستای  پالنگان در 120 کیلومتر سنندج این تجربه‌ی شگفت انگیز را به خود هدیه بدهید.


در مورد روستای پالنگان و دیدنی های آن همه چیز را در مجله جاباما بخوانید.



روستای پالنگان کردستان


غار تاریخی کرفتو


پس از سپری کردن شبی در یک روستای تاریخی، دیدن یک آثر تاریخی از زمان مزوزوئیک می‌تواند پایان خوبی برای یک گشت و گذار چند  روزه در کردستان باشد. غار تاریخی کرفتو که از جنس آهک است در زمان مزوزوئیک سر از آب بیرون آورده است و تا به حال کاربردهای مختلفی داشته است، از سکونت‌گاه‌های بشر گرفته تا محل گشت و گذار و سیاحت.  این غار از اتاق های مختلفی تشکیل شده‌است.  روی سردرد یکی از اتاق های طبقه سوم این غار کتیبه ای وجود دارد که از غار کرفتو با عنوان معبد هراکلس یا هرکول یاد می‌کند.


این غار تاریخی به جرات جایی است که در سفر به غرب ایران شما را شگفت‌زده می‌کند.



غار تاریخی کرفتو


جاذبه‌های گردشگری غرب ایران: استان ایلام


در برنامه‌‌ سفر به غرب ایران، بازدید از استان
ایلام که یکی دیگر از استان‌های غربی ایران است حتما باید گنجانده شود. این استان معمولا
به طبیعت بکر و آب و هوای مناسبش معروف است و به تازگی به یکی از مقاصد سفر به غرب
ایران تبدیل شده است.  مرکز این استان با
تهران 710 کیلومتر فاصله دارد. شهر ایلام که به نام عروس زاگرس شناخته می‌شود در
کنار چشم‌اندازهای بی بدیل طبیعی‌اش، در
جای جای خود داری آثاری از زمان ساسانیان است. اگر تصمیم به سفر به غرب کشور
گرفتید دیدن جاذبه‌های گردشگری این استان هم خالی از لطف نیست.


سفر به غرب ایران و استان اسلام



 کوه قلاقیران


یکی از  زیباترین کوه‌ها واقع در رشته کوه‌ها زاگرس، کوه قلاقیران است که دارای طبیعتی بکر و مثال زدنی است. این کوه که با فاصله‌ی 3 کیلومتر در شمال شهر ایلام واقع شده است، چشم‌اندازی زیبا به سمت شهر دارد و با ارتفاع 2000 متری اش سایه از اقتدار و امنیت را بر روی این شهر پهن می‌کند. این کوه با طبیعت بکر و رنگارنگش  دیده‌ی هر بیننده‌ای را محو در خود می‌کند.


پس اگر عازم سفر به غرب ایران شدید، لذت نوشیدن یک لیوان چای بر بالای بلندی این کوه را از دست ندهید.



کوه قلاقیران ایلام در سفر به غرب ایران


دریاچه دوقلو سیاه گاو


دیدن دو دریاچه کوچک کنارهم می‌تواند تداعی کننده دو چشم  زمین رو به آسمان باشد. اگر میل به دیدن همچنی جاذبه‌ی جادویی دارید می‌توانید در خلال سفر به غرب ایران و گذر از استان گیلان،  به جایی در 155 کیلومتری شمال غربی شهر ایلام سری بزنید و از دریاچه‌های سیاه گاو دیدن کنید. این دو دریاچه منحصر به فرد که با هم در ارتباطند هزاران سال است که با فاصله 10 متر از هم  در کنار هم قرار گرفته‌اند .



دریاچه دوقلو سیاه گاو


دره ارغوان


در فاصله سه کیلومتری درشمال شرق شهر ایلام، می‌توانید در مسیر
رفتن به دریاچه‌های دوقلو دره‌ای به رنگ ارغوان پیدا کنید. این دره با درختچه‌های
خوش رنگ ارغوان فرش شده استو این درختچه‌ها مشام شما را با بوی ارغوان پرمی‌کنند.
زمان مناسب برای  دیدن این دره فصل بهار و
به ویژه ماه اردیبهشت است.


تنگه رازیانه


اگر 50 کیلومتر از ایلام به سمت غرب
رانندگی کنید، بعد از گذشتن از روستای چنار باشی به تنگه رزیانه می‌رسیم. دیدن این
تنگه می‌تواند به تنهایی انگیزه‌ای برای سفر به غرب ایران باشد. داستان شکل گرفتن
این دره یکی از عجیب‌ترین و حیرت‌انگیزترین داستان‌هایی است که گوش می‌تواند بشنود
و چشم باید که ببیند. یک زلزله باعث شده است که لایه ضخیم آهکی این زمین شروع به
از هم باز شدن کند و حالا عمق این تنگه به 30 متر رسیده است. ترکیب این شکاف، رود
جاری در بین آن و دامنه‌ی سر سبز کوه چشم انداز زیبایی را ایجاد کرده است. پیشنهاد
می‌کنیم که تا قبل از رسیدن فصل سرما برای دیدن این مکان جادویی و شگفت انگیز
اقدام کنید، چون با شروع باران و برف عبور از این جاده‌ها و دسترسی به این تنگه
طبیعی سختو یا غر ممکن می‌شود.



تنگه رازیانه ایلام


پل گاومیشان


گفته می‌شود که پادشاهان و مهندسان ساسانی تبهر خاصی در ساخت پل داشته‌اند. یکی از این بازماندگان این پل‌ها، پل گاومیشان  استان ایلام در کنار رود سیمره است که به عنوانیکی از آثار ملی ایران ثبت شده است. استحکامات پل گاومیشان یکی از حیرت برانگیز‌ترین تکنولوژی‌های آن زمان بوده است. این پل در مرز استان‌های ایلام و لرستان واقع شده و دو شهرستان پل دختر در استان لرستان و دره‌شهر در استان ایلام را به یکدیگر متصل می‌کند. دو شهر دیدنی که شما هم در سفر به غرب ایران نباید از دستشان بدهید.



 پل گاومیشان


کاخ فلاحتی


از مناظر طبیعی و زیبایی‌های استان ایلام که بگذریم، به ساختمان‌های عیانی تاریخی این استان می‌رسیم. کاخ فلاحتی یکی از ساختمان‌های باز مانده از دوره قاجار است که نشان دهنده سبک ویلاهای قدیمی سردسیری است. تزئینات کم و سادگی این بنا و سقف طاق ضربی آن به این کاخ، تصویری خودمانی می‌دهد. این کاخ در حال حاضر تبدیل به موزه کشاورزی شهر ایلام شده است و در سفر به غرب ایران جای خوبی برای شناختن تاریخ کشاورزی و معاش منطقه است.



کاخ فلاحتی ایلام


قلعه والی


قلعه والی یکی از انواع قلعه‌های حکومتی است که در زمان قاچار توسط والی ایلام شاخته شده است و دارای قسمت‌های مختلف مانند زندان، حرمسرا و تالارهای مختلفی بوده است. این قلعه ‌هم مانند اکثر  قلعه‌ها و خانه‌های اعیانی دوره قاجار حالا تبدیل به موزه مردم شناسی شده است، مدت‌هاست که بازدیدکنندگان را با آداب و رسوم و فرهنگ تاریخی مردم ایلام آشنا می‌کند.



قلعه والی ایلام


 بهترین زمان سفر به غرب ایران


استان‌های غربی ایران به دلیل واقع شدن در مناطق کوهستانی آب‌ و هوای سردی دارند. معمولا بهترین زمان سفر به این استان ها از حوالی اردیبهشت تا آخر تابستان است، گرچه که در عید نوروز هم همواره مردمان خونگرم این خطه از ایران پذیرای مسافران ایرانی و خارجی بوده‌اند. اگر تمایل به سفر به غرب ایران و این مناطق در فصل پاییز یا زمستان را دارید حتما نکات ایمنی و امنیتی را رعایت کنید


استان‌های غربی علی‌رغم داشتن منابع غنی از مکان‌های دیدنی و گردشگری فراوان، همچنان نیاز به شناخت و معرفی دارند.


همین حالا به کمک این راهنمای سفر به غرب ایران، برنامه سفر به غرب ایران را بچینید و بعد از جمع کردن وسایل مورد نیاز و رزرو کردن محل‌های اقامتتان، یک ماجراجویی شگفت‌انگیز برای آخر هفته‌ خود رغم بزنید. یادتان باشد که این سفر می‌تواند یکی از به یاد ماندنی‌ترین و حیرت‌انگیزترین سفرهای زندگی‌تان شود.