در شمال غربی کشور جاده‌ای کوهستانی وجود دارد که دو شهر اردبیل و آستارا را به هم متصل می‌کند. اما این یک جاده‌ی معمولی نیست! در حدود 35 کیلومتری این جاده، قبل از اینکه به شهر نمین اردبیل برسیم، گردنه حیران با پیچ و خم‌های معروفش نمایان می‌شود.


مسیر رویایی و جادویی گردنه حیران از یک طرف رو به کوه‌های پوشیده از جنگل‌های عظیم ایران و از طرف دیگر رو به سمت دره‌ای نه چندان عمیق است که ارس از آن عبور می‌کند و مرز ایران و آذربایجان را مشخص می‌کند. گردنه حیران اغلب زیر  دریایی از ابرها و مه پنهان می شود. گاهی ابرها آنقدر پایین می‌آیند که جاده بالاتر از ابرها قرار می‌گیرد.


مسافران زیادی فقط برای دیدن نقطه‌ای که آسمان و زمین به هم می‌رسند پا در این
جاده می‌گذرند، این جاده به یک جاذبه آسمانی تبدیل شده است وجاده‌ایست برای گذر از
واقیت به رویاست. جاده حیران چندان مرتفع نیست و مرتفع‌ترین نقطه آن ارتفاعی حدود
1500متر دارد.


طبیعت مسیر گردنه حیران

گردنه حیران کجاست و چطور به آن برسیم؟


شاید برای شما قابل باور نباشد اما از تهران با چند ساعت رانندگی می‌توانید به یکی از شگفت‌‌انگیزترین مناطق ایران برسید.فاصله تهران تا گردنه حیران حدود 630 کیلومتر است و بسته به اینکه تصمیم بگیرید از اتوبان استفاده کنید یا از جاده‌های قدیمی که از شهرهای کوچک و بزرگ و مناطق جنگلی استان گیلان می‌گذرند، 8 تا 9 ساعت در راه خواهید بود. البته رانندگی در مسیر گرنه حیران یکی از لذت‌بخش‌ترین کارهایی است که تجربه می‌کنید.


اگرچه می‌توانید با استفاده از هواپیما، ظرف یک ساعت به یکی از شهر‌های نزدیک گردنه حیران برسید، در آن‌جا اقامت کنید یا با مقداری کمی رانندگی خود را به مه‌آلودترین نقطه ایران برسانید.


وقتی که هواپیمایتان در فرودگاه سردار جنگل رشت به زمین نشست، می‌توانید با گذشتن از بندر انزلی و تالش، به سمت آستارا و ابتدای گردنه حیران حرکت کنید و در واقع با یک تیر دو که نه، بلکه چند نشان را همزمان بزنید. البته حواستان باشد در این مسیر با عبور از ابتدای دیگرجاده‌ی وسوسه برانگیز این منطقه یعنی جاده اسالم به خلخال، برنامه‌ی سفرتان تغییر نکند!



فاصله‌ی رشت تا آستارا حدود 185 کیلومتر است و با ماشین کمی بیشتر از 3:30 طول می‌کشد. بعد از آن که کمی در آستارا گشتید و شاید خریدی هم کردید، با 40 دقیقه رانندگی و صرف مسافت 30 کیلومتر، وارد بهشت گردنه حیران می‌شوید.


اما گزینه‌ دیگر رسیدن به گردنه حیران از شهر اردبیل است. در کم‌تر از یک ساعت سفر هوایی از تهران به اردبیل می‌رسید و وقتی از فرودگاه اردبیل خارج شدید، حدود 50 دقیقه بعد از شهر نمین عبور کرده‌اید و در دل گردنه‌ حیران هستید.


فاصله تهران تا گردنه حیران

شگفت‌انگیز‌ترین دیدنی‌های مسیر گردنه حیران


دیدنی های گردنه حیران، معمولا شامل عوامل طبیعی و غیرمنتظره‌ای است که یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های آن‌ها عدم دخالت انسان در به‌وجود آوردن آن‌ها است. منظره‌هایی که معمولا در فیلم‌ها و کارتون‌ها دیده‌ایم، از آسمان و مه و ابر گرفته تا جنگل و درخت و طبیعت، اینجا به طور طبیعی برای دیدین و لذت بردن ما کنار هم جمع شده‌اند.



طبیعت در مه


وقتی با ماشین در گردنه حیران رانندگی می‌کنید، اولین چیزی که شما را متعجب می‌کند عبور جاده از دل جنگل است. در حال گذر، چشمه‌ها، کلبه‌ها و اسب‌هایی را می بینید که در اطراف حرکت می‌کنند. کافی است کمی هم هوا سرد باشد تا وسوسه‌ی چای آتیشی، شما را کنار جاده متوقف کند و به دنبال چند تکه هیزم خشک، شما را به دل جنگل‌های مه‌آلود بکشاند. مه جادویی که در جنگل و حوالی جاده وجود دارد به دلیل نزدیکی به دریای خزر است، نه ارتفاع از سطح دریای گردنه حیران.


دیدنی‌ های گردنه حیران

جنگل هیرکانی کجاست؟


در هنگام گذر از گردنه حیران و تلاش برای پیدا کردن خط کشی جاده از لای مه، جنگل انبوهی را در نزدیکی مرزهای کشور آذربایجان مشاهده خواهید کرد. بله، شما در حال دیدن جنگل‌های هیرکانی آذربایجان هستید. جنگل هیرکانی یکی از منابع غنی گیاهی و جانوری است. در این جنگل انواع و اقسام گونه‌های گیاهی و درخت‌ها و پوشش گیاهی شگفت‌انگیز که باید از نزدیک ببینید تا متوجه شگفت‌انگیزبودنشان بشوید به چشم می‌خورند. جانوران مختلف این جنگل، از مرال، خرس قهوه‌ای، پلنگ، گراز، گربه -جنگلی و گرگ گرفته تا کل و بز، روباه معمولی، شغال، و انواع پرندگان در طول این مسیر همراه شما خواهند بود. این جنگل بین 25 تا 50 میلیون سال قدمت دارد و تاریخچه‌ زنده بخشی از پوشش گیاهی منطقه‌ی خزر است و از آن با نام موزه‌ زنده یاد می‌کنند.


روستاهای مسیر گردنه حیران


 اوج زیبایی مسیر گردنه حیران زمانی شروع می‌شود که به روستای حیران وارد می‌شوید.در خلال گذر از جاده‌ مه گرفته‌ رمزآلود دو روستای دیگر هم خود را نشان می‌دهند، روستای مشند و روستای کشفی که در نزدیکی گردنه‌ حیران  قرار گرفته‌اند و بازدید از آن‌ها می‌توانند تجربه‌ متفاوتی از زندگی را برای ما با ارمغان بیاورد. نام روستای مشند به معنای جایگاه زنبورهای عسل است. کشاورزی و مالداری منبع اصلی تأمین معاش بسیاری از مردم این روستا است و همچنین به برخی از خدمات گردشگری مشغول هستند. روستای کشفی در مسیر کوه نوردی قرار دارد و در ایام مختلف سال میزبان کوهنوردان علاقه مند به طبیعت است.


روستاهای اطراف گردنه حیران

در اقامتگاه و ویلاهای گرده حیران ساکن شوید


دهکده گردشگری حیران در گردنه کوه
واقع شده است، جایی که می‌توانید از امکانات تفریحی عالی مانند تله کابین لذت ببرید. در این
دهکده تفریحی امکانات دیگری مثل حمام، رستوران، کلاه فرنگی، ابزار بازی و غیره
وجود دارد که مسافران و گردشگران می‌توانند در آن اقامت کنند. نگران اقامت نباشید
زیرا در اینجا هتل ها، خانه ها و اردوگاه گردشگری  هم وجود دارد. اگر اهل خوابیدن در فضای باز و
جنگلی هستید، می‌توانیددر بعضی مناطق حفاظت شده چادر بزنید.


اما اقامتگاه‌های بوم‌ گردی گردنه حیران یکی از بهترین گزینه‌ها برای اقامت هستند. در این اقامتگاه‌ها علاوه بر آشنایی مستقیم با فرهنگ اهالی منطقه،می‌توانید یک شب به یادماندنی را در ارتفاعات گردنه حیران تجربه کنید.هزینه‌ی این اقامتگاه‌ها بسته به نوع و میزان خدماتی که ارائه می‌کنند متفاوت است و از شبی 80 هزارتومان تا شبی 300 هزارتومان متغیر است.


اما به غیر از طبیعت و جاذبه‌های طبیعی،مسیر گردنه حیران جاذبه‌های دیگری هم
دارد. مثلا تله کابین!


اقامتگاه بوم گردی گردنه حیران

سفری با یک صندلی روی ابرها


تله کابین گردنه حیران کجاست؟ در مسیری به طول 1752 متر از گردنه حیران شروع و تا جنگل فندوقلو این تله کابین ادامه دارد. تله کابین گردنه حیران به شما این امکان را می‌دهد تا همه زیبایی های این منطقه را به خوبی تماشا کنید.


تله کابین حیران به جز کابین های معمولی دارای سه کابین VIP با مبلمان چرمی ، دستگاه پخش موسیقی ، یخچال و شیشه های رنگی است.


ساعت کار این تله‌کابین از ساعت 8 صبح تا 10 شب است و هزینه‌ی بلیط برای کابین
معمولی 25 هزارتومان و برای کودکان زیر 10 سال 15 هزارتومان است. اگر هم بخواهید
با امکانات بیشتر و راحت‌تری این سفر جذاب را ادامه دهید، می‌توانید با کابین VIP
این مسیر را طی کنید. هزینه‌ی بلیط VIP به ازای هر
نفر، 50 هزارتومان است.



تله کابین گردنه حیران

بهترین زمان برای رفتن به گردنه حیران، هر روز است!


این منطقه در هر فصل ویژگی‌های خاص خودش را دارد. اما بهترین زمان برای  دیدن گردنه حیران از اواسط ماه خرداد تا اواخر شهریور
است. البته این به دمای هوا و خوش شانسی شما هم بستگی دارد. امکان دارد که حوالی
تیر یا مرداد به آن‌جا سفر کنید و فقط برای اینکه بتوانید بهتر نفس بکشید و از شر
شرجی خلاص شوید ، سریع به مسیر برگشت فکر کنید.


در پاییز، درختان این منطقه به رنگ‌های مختلفی در می‌آیند و بازی رنگ‌ها منظره
زیبایی می‌سازد. درست مثل فیلم‌ها
در زمستان به دلیل وجود مه غلیظ و بارندگی شدید، احتمالا این مسیر مسدود می‌شود.
دمای زمستان گاهی اوقات تا منفی 23 درجه زیر صفر کاهش می‌یابد!


زمستان گردنه حیران

وقتی در جاده‌، حیران هستید


در راه رسیدن به گردنه حیران، مغازه‌های محلی و محصولاتشان را می‌بینید و
احتمالا رنگ وبوی آن‌ها شما را وسوسه می‌کند که ماشین‌ را متوقف کنید، پیشنهاد ما
این است که پاسخ این وسوسه را بدهید چون طعم لبنیات، عسل، فندق وحشی، تمشک قرمز و
لیمو محلی یکی دیگر از جادو‌های گردنه حیران است.


آش دوغ گردنه حیران

در جاده حیران، شما فرصتی برای خوردن "آش دوغ" یکی از غذاهای سنتی مخصوص پخته شده روی شعله‌های آتش حاصل از سوختن چوب را دارید، بوی دود هیزم‌ها آش دوغ را تبدیل به یک خوراکی شگفت‌انگیز  بسیار خوشمزه می‌کند. همچنین نیروی چشمه‌های گوارایی که در جاده وجود دارد ممکن است  شما را وادار کنند که در کنار آن‌ها متوقف شوید و آب معدنی تصفیه شده خنک بنوشید. اگر هم اهل کباب هستید، می‌توانید در طول جاده کنار بزنید و از گوشت‌های گرم و تازه، کباب مطبوعی بخورید و دلی از عزا دربیاورید.
 


کم‌تر کسی نام این گردنه مه آلود را نشنیده است یا از دیدن عکس‌های زیبا و شگفت انگیز گردنه حیران مدهوش نشده است، اما سفر به گردنه حیران یا شنیدن تجربیات کسانی که به آن‌جا سفر کرده‌اند حس متفاوتی است.


اگر شما از آن دسته افراد خوش شانسی هستید که پا به این جاده‌ی پرپیچ و خم گذاشته‌اید تجربه سفر و شگفتی‌های آن را باما درمیان بگذارید.