غار خربس، جاذبه طبیعی پر رمز و رازی است که در جزیره قشم قرار گرفته است. غاری که گرچه طبیعت آن را شکل داده؛ ولی تاریخ پر رمز و رازی از حضور انسان‌ها و کاربری‌های مختلف در طول زمان داشته است.


خربس یکی از شگفت‌انگیزترین جاهای دیدنی قشم است که افسانه‌های زیادی در مورد آن وجود دارد. پس اگر به داستان‌های رمزآلود، علاقه دارید با ما گشتی در این غار بزنید تا با سفر به قشم، جای جای آن را به چشم ببینید.


راز غار خربس؛ نیایشگاه یا پناهگاه


غار خربس از لحاظ طبیعی، دنباله چین خوردگی‌های زاگرس است که در روزگاران قدیم سر از آب برآورده و دور تا دور آن را تپه‌های بلند و کوتاه مرجانی محاصره کرده است. دیواره‌های صخره‌ای این غار ارتفاعی در حدود ۲۰ الی ۳۰ متر دارند.


فروکش کردن آب دریا در داخل آن در زمان‌های گذشته، شکل حفره حفره به آن بخشیده که در طول زمان‌ هم بخش‌هایی به‌صورت دست‌کند و حکاکی نقوش مختلف توسط انسان درآمده است.


ورودی خربس دارای ۹ روزنه مختلف است که پس از وارد شدن یک تالار بزرگی را خواهید دید. در این تالار دو تاقچه کوچک طراحی شده که گفته می‌شود، کاربری آن‌ها برای قرار دادن فانوس بوده است. درون غار تالارها، اتاق‌ها، چشمه‌ها و همچنین روزنه‌های مختلف با دهلیز به یکدیگر متصل می‌شوند.


غار خربس قشم
غار خربس یکی از عجایب جزیره قشم و جایی واقعا شگفت‌انگیز است

داستان غار خربس و معماری حل نشده تاریخی‌اش


 ساختار غار معماری عجیب و راز آلودی دارد و شبیه به دخمه‌های آذربایجان، کردستان، لرستان، بوشهر، شوشتر و اهواز است.


معماری عجیب غار خربس باعث شده که مورخان در مورد کاربری آن نظرات مختلفی داشته باشند. به گفته برخی اینجا در زمان مادها و پس از آن‌ها، یکی از نیایشگاه‌های مردم محلی برای پرسش الهه‌ مهر، میترا و همچنین آناهیتا (الهه آب) بوده است.



در یک نظر دیگر کاربرد اصلی غار پس از ظهور زرتشت، استودان بوده است. رسمی که در بین زرتشتیان مکان‌هایی را برای نگهداری استخوان‌های اموات در نظر می‌گرفتند.


اما یک نظر جالب دیگر، اینجا را پناهگاه مردمی می‌داند که در زمان حمله دزدان دریایی خود را در آن پنهان می‌کردند. حفره‌هایی که در غار از دید دزدان پنهان بوده و محل امنی برای پناه گرفتن به شمار می‌رفته است.


غار خربس هرمزگان
هنوز بر سر اینکه سالیان کهن از این غار چه استفاده‌ای می‌شده از بحث‌های زیادی وجود دارد

قدمت غار


شکل‌گیری غار خربس از لحاظ طبیعی به میلیون‌ها سال قبل برمی‌گردد. اما حفاری‌ها و نشانه‌های معماری آن برای کاربری‌های مختلف از دوران مادها به یادگار مانده است.


این غار در نزدیکی روستایی به همین نام قرار داشته که در دوران ساسانیان از روستاهای آباد و پر رونق بوده است. اما در حال حاضر خرابه‌های آن باقی‌مانده است. غار خربس هم با معماری شبیه به معابد صخره‌ای بر فراز کوه می‌درخشد.


یکی دیگر از غارهای زیبای قشم غار نمکدان یا همان الهه نمک است که آن هم شما را حیرت‌زده خواهد کرد.


غار خربس جزیره قشم
نشانه‌های حفاری و حضور انسانی در این غار به دوره مادها باز می‌گردد

غار دو طبقه به چه کار می‌آمد؟


غار پر رمز و راز خربس دو طبقه است. وقتی به محوطه آن وارد می‌شوید، خواهید دید که طبقه اول حاصل دست طبیعت و طبقه دوم همان معماری شگفت‌انگیزی است که تمامی دالان‌ها، تالارها و همچنین دهلیزها در آن قرار گرفته و در واقع شگفتی غار در همین طبقه دوم غار است که به دریا و قبرستانی قدیمی مشرف شده و نمایی رازگونه دارد.


در طبقه دوم یک تالار اصلی وجود دارد که محل تجمع مردم بوده و بقیه اتاق‌ها و دهلیز‌های دورتادور تالار اصلی هستند.


جایی که به عقیده برخی‌ها یک معبد مهم در جزیره قشم بوده و برخی هم عقیده دارند که کاربری‌های دیگری داشته است. نکته جالب در مورد غار خربس، حفاری‌های طبیعی و انسانی آنجاست.


در طبقه دوم در بخش‌های مختلفی صدف‌هایی را می‌بینید که به دیوارها و سقف چسبیده‌اند که نشان‌دهنده فرونشست آب دریاهاست.


در کنار آن سایر تالار و اتاق‌ها با حفاری‌های انسانی به وجود آمده و نقوش مختلفی در دوره‌های تاریخی مختلف به آن اضافه و در سال‌های اخیر هم با الهام‌گیری از نقوش باستانی و به همان سبک، طراحی و کنده کاری شده است.


اگر دوست دارید قشم را با تمام زیبایی‌های آن تجربه کنید، چندین اقامتگاه سنتی در قشم وجود دارند که رنگ و بوی سفرتان را دوچندان می‌کنند. یکی از آن‌ها اقامتگاه بوم گردی میرزا قشم است، اقامتگاهی باصفا که طراحی آن تماما با الهام از معماری و دکوراسیون محلی ساخته شده و در نزدیکی جنگل های حرا قرار دارد.


غارهای خربس در قشم
به دلیل حضور انسان در این غارها می‌توان نقوش دست‌کند از دوره‌های مختلف را دید

شباهت غار خربس به بناهای گوناگون


غار زیبای خربس از لحاظ ساختار، دارای معماری صخره‌ای است. اگر بخواهیم این بنا را با سایر سازه‌های صخره‌ای مقایسه کنیم، بسیار شبیه به معبد یا آرامگاه صخره‌اى «کلات خورموج» در دامنه‌ی‌ کوه مُند بوشهر است.


همچنین از لحاظ شکل ساختاری می‌توان آن را شبیه به دخمه‌های آذربایجان، کردستان، لرستان، بوشهر، اهواز و شوشتر دانست. این غار در فضاها و معماری داخلی به شکل اولیه خود بسیار شبیه است و به شکل قدیمی خود باقی‌مانده است.


وجود غار خربس نشان‌دهنده یک تمدن باستانی باشکوه در دوره مادها در منطقه خربس و قشم بوده است.


وقتی می‌گوییم قشم پر از عجایب نادیده و ناشنیده است، یعنی از چنین جاذبه‌های تاریخی می‌گوییم یا جایی مانند جنگل حرا که داستانش مفصل است!


جاهای دیدنی قشم
وجود این غار به این شکل نشان از تمدنی بسیار کهن در این منطقه است

روایت محلی‌ها از غار


اگر در مورد غار خربس از افراد محلی بپرسید، افسانه‌های زیادی را در دل خود دارند که در مورد آن‌ها برای شما صحبت خواهند کرد. از عبادتگاهی که در زمان‌های دور محل پرستش الهه‌‌هایی مثل میترا و آناهیتا بوده تا پناهگاهی که برای حفظ جان و مال مورد استفاده قرار می‌گرفته است.


در واقع غار خربس در یک جزیره قرار دارد و به دلیل نزدیکی به دریا، هجوم دزدان دریایی همیشه آن‌ها را تهدید می‌کرده و که افراد محلی عقیده دارند، زنان و کودکان در این غار پناه می‌گرفتند و مردان به جنگ آن‌ها می‌رفتند.


محلی‌های قشم برای هر یک از جاذبه‌هایی که هر کدام عجایبی در دل خود دارند، معمولا داستان‌سرایی کرده‌اند و آن را سینه به سینه به یکدیگر منتقل می‌کنند. یکی دیگر از جاذبه های قشم با افسانه‌های محلی جالب تنگه چاهکوه است.


جاذبه های قشم
برخی از محلی‌ها روایت می‌کنند که این غار به عنوان پناهگاه زنان و کودکان در زمانی که مردان به جنگ می‌رفتند، استفاده می‌شد

گونه‌های جانوری غارهای خربس هرمزگان


غار خربس فقط پناهگاه یا معبدی برای انسان‌ها نبوده و گونه‌های جانوری هم در این منطقه وجود دارند. بر فراز غار دو عقاب ماهی‌گیر خانه دارند که به گفته محلی‌ها سال‌هاست بالای غار زندگی می‌کنند.


البته برای دیدن آن‌ها خیلی باید خوش‌شانس باشید، در هنگام بازدید از محوطه ممکن است آن‌ها را بر فراز غار و در حال پرواز در آسمان ببینید. این عقاب‌ها از گونه‌های کمیاب و بسیار ارزشمند هستند.


خفاش‌های دم موشی از دیگر موجودات این غار هستند که در بخش‌های تاریک و دور از دسترس غار وجود دارند.


قشم طبیعت بی‌نظیری دارد، نمونه دیگر آن را در ساحل سرخ هرمز می‌توانید پیدا کنید که از نظر زیبایی در دنیا بی‌مثال است.


گونه های جانوری جزیره قشم

آدرس و نحوه دسترسی به غارهای خربس در قشم


آدرس: جزیره قشم، کیلومتر ۱۵ جاده جنوبی


برای رسیدن به غار در ۱۵ کیلومتری جنوب قشم، از سمت راست به جاده‌ قشم به روستای خربس و روستای رمچاه بروید تا تابلوی این غار را جلوی چشمان خود ببینید.


ساعت بازدید و هزینه بلیط غار خربس


برای بازدید از غار خربس، می‌توانید از ساعت ۸ صبح تا ۶ بعد از ظهر مراجعه کنید. البته پیشنهاد ما به شما، اول صبح است که آفتاب تند جنوب کمتر بر شما بتابد. بهترین فصل سفر هم پاییز و زمستان است که هوا خنک‌تر بوده و با آرامش خیال می‌توانید از اینجا بازدید کنید. هزینه بلیط غار هم ۵ هزار تومان است.



امکانات غار خربس قشم برای بازدیدکنندگان


غار زیبای خربس گرچه خارج از شهر قرار دارد ولی تصور نکنید که در یک بیابان بی‌آب و علف هستید. اینجا یک پارکینگ برای ماشین شما وجود دارد که روی آن سایبان قرار داده شده است.


همچنین چند سرویس بهداشتی و چند غرفه برای خرید خوراکی و صنایع‌دستی هست که خیال شما را از بابت گرمای هوا و خرید یک نوشیدنی خنک راحت می‌کند.


نحوه دسترسی به غارهای خربس در قشم

دیگر جاهای دیدنی قشم در نزدیکی غار خربس


گرچه غار اسرارآمیز خربس یکی از جاذبه‌های شگفت‌انگیزی است که با سفر به قشم نباید آن را از دست بدهید؛ ولی پس از بازدید از این مجموعه، زمانی را برای جاذبه‌های اطراف غار در نظر بگیرید که لذت سفر خود را کامل کنید.


  • دره ستارگان: مجموعه طبیعی شگفت‌انگیزی که با غار خربس ۹ کیلومتر فاصله دارد. این دره هم داستان‌های اسطوره زیادی داشته و در آن اشکال مختلف و عظیم الجثه‌ای وجود دارد. آنقدر که مردم محلی می‌گویند در زمان‌های دور، ستاره‌ای در قلب جزیره افتاده و باعث شکل‌گیری این اشکال شده است.
  • جزایر ناز: دو جزیره عجیب که حدود 16 کیلومتر هستند و از عجایب هفت‌گانه قشم به‌شمار می‌روند. این جزیره‌ها ساعتی از آب بیرون می‌آیند و می‌توانید پیاده در میان دریا راه بروید، بدون اینکه ذره‌ای خیس شوید و در ساعات دیگر غرق آب می‌شوند. 
  • جزیره هنگام: جزیره کوچک و بکری که می‌توانید شنای دلفین‌ها را در آن تماشا کنید. البته دیدن سواحل زیبا و بازارچه محلی آن را به هیچ وجه از دست ندهید.

جاهای دیدنی جزیره قشم
جزیره قشم به جزیره شگفتی‌ها معروف است، جایی که هر جاذبه‌اش داستان، رمز و راز و افسانه‌ای در پس خود دارد

اجاره اقامتگاه در قشم برای یک سفر با خاطرات ماندگار


سفر به برخی شهرها برای شما خاطره‌های فراموش‌نشدنی می‌سازد. قشم یکی از این سفرها است که با وجود جاذبه‌های طبیعی و شهری بی‌نظیر، محال است از ذهن شما پاک شود.


اگر می‌خواهید در کنار تفریحات و جزیره‌گردی‌های خود، لذت اصیل سفر را بچشید، می‌توانید کمی در سبک اقامت خود تجدیدنظر کنید و برای یک شب هم شده، یک اقامت خاص و دوست‌داشتنی را در خانه‌های سنتی و اقامتگاه های بوم گردی قشم تجربه کنید.


البته همه گزینه‌ها برای اقامت از هتل تا سوئيت و ویلا در سایت جاباما به‌سادگی برای شما امکان‌پذیر است.


با ورود به سایت قشم را جستجو کنید تا لیستی از اقامتگاه‌های مختلف پیش روی شما قرار بگیرد. این اقامتگاه‌ها از هتل تا بومگردی همراه با عکس و امکانات موجود هستند که پس از مقایسه آن‌ها و برآورد قیمت می‌توانید هر یک را به‌صورت آنلاین رزرو کنید.


پیشنهاد ویژه ما در قشم اجاره اقامتگاه بوم گردی صفا آباد است، مجموعه تفریحی کامل و جذابی که هر چیزی را که از سفر به این جزیره پُرشگفتی می‌خواهید برایتان فراهم می‌کند؛ از رستوران با غذاهای محلی درجه یک تا تالار بزرگ و فضاهایی مخصوص شب‌نشینی و ... .


اقامتگاه های بوم گردی قشم

پاسخ به سوالات متداول درباره غار خربس


غار خربس در کدام استان است؟

این غار در استان هرمزگان و جزیره قشم قرار دارد.

کاربرد غار خربس چه بوده است؟

بهترین زمان بازدید از غار خربس جزیره قشم کی است؟